donderdag 16 november 2017

Pompoen-appeljam (2)


Elke herfst maak ik van pompoen en appels een soort jam. Er zijn nu volop pompoenen. Deze keer neem ik voor de appels de Schone van Boskoop, of goudreinetten. 
Ik maak het in grote lijnen zoals hier.

Ik had stad en land afgelopen voor Marmello, maar dat is momenteel niet verkrijgbaar vanwege grondstofproblemen. Vreemd, wat volgens mij maak je pectine van appels of kweeperen ... die zijn er toch genoeg zou je denken.

Maar goed, ik gebruik nu weer eens de bekende geleisuiker speciaal.

Verder voeg ik naast het gemberpoeder ook wat verse gember toe.
De pompoenen die ik gebruik zijn biologisch, dus die schil ik niet.

Aan de slag:

1300 g pompoen in stukjes
700 g appel, geschild en in stukjes
750 cl water
1 tl kaneel
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl verse gember (uit de knoflookknijper)
sap van 1 citroen
2 pakjes geleisuiker speciaal

Zet de pompoen en de appel op met het water, kaneel en gember.
Laat zachtjes koken tot alles zacht is.
Pureer met de staafmixer.
Voeg citroensap toe en in gedeelten de suiker, goed roeren.
Breng op hoog vuur aan de kook, blijven roeren, laat het een minuut flink borrelen.
Schenk ik potjes, deksel erop, en zet op de kop.




Het is heerlijk geworden, ik moet zeggen dat deze lekkerder is dan de vorige versie, door het soort appels en de verse gember denk ik. Nu hou ik ook wel erg van goudreinetten.
De jam is heerlijk fris en kruidig en niet zo heel erg zoet.


Ik kan weer even vooruit, voor mijn b&b-gasten, voor de verkoop en voor onszelf natuurlijk.