maandag 13 augustus 2012

Rozebotteljam (1)Genoeg rozebottels gevonden, gisteren in de duinen van Hoek van Holland. Voor het mooi hadden ze misschien nog wat dieper rood mogen zijn, maar ja, zo vaak kom ik hier niet, ik waag het er maar op.

Ik had ongeveer 1200 g geplukt. Ik was ze, haal de kroontjes eraf en snijd een aantal door de helft, voornamelijk om te kijken of er beestjes inzitten (dat had ik ergens gelezen). Maar er zit niks in, behalve gigantisch veel pitjes. Volgens mij bestaat een rozebottel uit 90% pit.


Ik zet ze onder water op het vuur en laat ze een half uur zachtjes koken. Het gaat al erg lekker ruiken. Als ze zacht zijn gaan ze door de roerzeef, wat zwaar werk is met al die pitten, daarna nog door een hele fijne zeef om eventuele haartjes te verwijderen.
Ik vul de rozebottelpuree aan met water tot 1 liter en breng het weer aan de kook met 500 g suiker en 1 zakje Marmello nr. 2.

Tot slot doe ik er een theelepel vanille-extract bij.


Even flink laten koken, een druppel op een koud bordje om de stolling te testen, en dan de brandschone potjes vullen.
Ik heb zeven potjes, wel kleine, kunnen we wat sneller wisselen tussen alle soorten jam, want de bramen en vlierbessen komen er ook al weer aan. Heerlijke cadeaus van moeder natuur!