Vorig jaar juli had ik m'n eerste oogst kruisbessen in brandewijn gestopt (zie hier).
Ik had er na een paar maanden al wat likeur van gezeefd om te proeven, maar omdat ik de dronken kruisbessen nog niet kon verwerken, liet ik ze nog maar op alcohol staan. Dat werd bijna een jaar.
Vorig jaar had ik op 24 juli 540 gram bessen geplukt, vandaag 490 gram.
Ik zeef de dronken besjes uit de alcohol en doe ze samen met de schoongemaakte verse besjes in een pan, met een laagje water en twee kleingesneden appels. Wel wat besjes apart gehouden.
Laten koken tot de appel zacht is en dan het geheel door de roerzeef.
Aangevuld tot 1,2 liter en met 300 gram suiker, de achtergehouden hele besjes en 1 zakje Marmello tot jam gekookt en in brandschone potjes gegoten.
Het grootste deel van de alcohol zal wel verdampt zijn. Het is een erg lekkere, aparte jam geworden. Niet té zoet, in de verte proef je de specerijen en de likeur.
De likeur zelf is gevaarlijk lekker, want flink alcoholpercentage, maar een klein glaasje na het eten doet de spijsvertering deugd. Geloof ik.