vrijdag 22 juni 2018

Vrachos (11)Een buitengewoon luie dag. Een deel van de dag, vanaf een uur of twaalf, op het strand doorgebracht, omringd door met name Serviërs, die de eerste linie strandstoelen hebben bezet. Jan en consorten zijn er ook, die zijn er vaker. Jan krijgt een mooi kleurtje, dat valt op. Altijd wel gezellig. Wij ook beetje bijgekleurd, het water in geweest, Mijn Architect ook, dat is bijzonder, daarna gelijk aan de Retzisprite met mezze.
Lunch om een uur of drie, schat ik. Rest van de dag is siësta en Mijn Architect kijkt voetbal, Nigeria tegen IJsland. De Vikingen delven het onderspit. Dat biedt perspectief voor Messi. Moeten ze wel winnen, appt onze zoon, die niet goed in zijn vel zit. Hij wil weg uit Rotterdam, Freya de kat wordt alsmaar zieker en hij verdient te weinig om een huis te kunnen kopen. Hoe kunnen we helpen?

We gaan in de avond naar het dorp Vrachos, het is fris op het hoog gelegen terras. Op een bepaald moment hoor ik de muziek van Zorba, op het terras zit nog een Duitse familie en even verder een echtpaar, veel voller zal het niet worden. Dorpsoudsten kijken naar het voetbal, pa ziet geruime tijd toe of het terras tevreden is. Op een bepaald moment valt het op dat ik nog steeds Zorba’s sirtaki hoor. We tellen hoe vaak het nummer opnieuw aanvangt We krijgen de slappe lach als we zijn aanbeland met de dertiende herhaling, de mensen naast ons vallen even stil als zij ons zo onbedaard zien en horen lachen. Zij hebben niet door waarom.
uitzicht vanaf het restaurantterras
Bij ons vertrek wijs ik de jongeman, die het eten uitserveert, erop. Hij zegt sorry, hoeft niet, ik stel ’m gerust en onmiddellijk gaat de reguliere radio aan. Per auto terug de helling af tot op de boulevard. De parkeerplek onder de boom. Nog even het terras op waar de Serviërs hun wedstrijd bekijken. Als ik nou heel hard begint te juichen als Zwitserland scoort, zeg ik tegen Lars. Nog een wijntje en voor mij een mastiekje. De bar vraagt stevige prijzen. De kleine Luca was er ook weer. Pa en ma hadden voor twee dagen een autootje. De teleurstelling voor de Serven is groot. Zwitserland wint met 2-1 van Servië. Ze kunnen naar huis, vermoed ik.