woensdag 17 juli 2019

Rode aalbessiroopIk heb een flinke aalbessenstruik in mijn tuin. Hij hangt helemaal vol met grote, dikke trossen. Hoewel ik veel mensen ken die het niks vinden, te zuur, ben ik er gek op.
In het Duits heetten ze Johannisbeere, ze zijn rond eind juni rijp.
Ik ga er deze keer geen jam van maken, hoewel ik dat wel lekker vind, maar heb nog genoeg jammetjes in de kelder staan.Ik ga er siroop van maken, wel onverhit zodat alle goede eigenschappen van de bes bewaard blijven. Met veel suiker ja, want anders heb je geen siroop. Voor de houdbaarheid is een hoog suikerpercentage noodzakelijk. Het citroenzuur is ook voor extra houdbaarheid, en maakt het wat frisser.Na het plukken spoel ik de trosjes af en doe ze door de sapcentrifuge, met steeltjes en al.
Dit verkregen sap laat ik voor de helderheid nog door een doek uitlekken.

1 liter vers geperst aalbessensap
1500 g suiker
25 g citroenzuur

Ik voegde de suiker aan het sap toe en het citroenzuur. Omdat het sap onverwarmd is lost de suiker heel langzaam op. Regelmatig heel veel roeren dus.
Als alle suiker gesmolten is giet ik de siroop in brandschone flessen.
Dit blijft wel een jaartje goed, maar zolang zal het wel niet staan.
Aangelengd met (bruis)water is het een heerlijk verfrissende limonade.


In het bos achter ons huis vond ik een stekje van een witte aalbes. Die vind ik bijna nog lekkerder en zo mooi, dus verhuisde deze naar mijn tuin en plaatste ik hem naast de rode bes.
Er hangt nog niet veel aan. Ik hoop op heel veel witte bessen volgend jaar!