vrijdag 19 december 2014

Cranberrycompote


Ik heb de laatste tijd niet meer zoveel met de allerhande. Er staan mij teveel dierenleedgerechten in. Toch is het nog steeds de gewoonte om hem mee te nemen en door te bladeren. Soms staat er wel iets leuks in om te veganiseren. Een enkele keer staan er zelfs recepten in met het label ‘veganistisch’. Inmiddels ligt hier bijna een jaargang allerhandes op een stapel.
Tegenwordig heb ik zoveel andere schier onuitputtelijke bronnen voor goede recepten dat ik de tijd dat het kost om die stapel allerhandes en andere supermarktblaadjes uit te pluizen wel beter kan besteden. Dus mogen ze bij het oud papier, dat ruimt weer lekker op.


Wel nog even uit de kerstallerhande deze cranberrycompote gemaakt.
Een pakket voor cranberrycompote bij appie was goedkoper dan een los zakje cranberry's. Er zit een citroen en een sinaasappel in dat pakket en de bedoeling is om de schil van beide te raspen. 
Er stond geen ‘biologisch’ vermeld, dus dat vertrouw ik niet. Ik kies liever voor exemplaren uit de natuurwinkel om de schil van te raspen, in de hoop dat deze niet of minder geverfd, ‘gewaxt’ of bespoten zijn. En dan nog boen ik ze af met water en natriumbicarbonaat. De vruchten uit het pakket gebruik ikalleen om uit te persen. Verder zit er in het pakket wat takjes rijm en een kaneelstokje.


Rasp de schil van een (dus biologische) citroen en sinaasappel. Pers de vruchten uit. Ris de blaadjesvan de tijm. Doe de cranberry's met het sap en de rasp, de tijm, het kaneelstokje,150 g suiker en een scheutje water in een steelpan. Breng op middelhoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes 10 min. koken. Regelmatig roeren.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder het kaneelstokje.