zondag 29 december 2013

Frisse wortel-mangosoep met kokos-citroenroom


In het Vegan magazine van zomer 2012 stond dit heerlijke recept, prima voor een fris voorgerecht. Zelfs in de winter.

100 g cashewnoten, geweekt
1 kg wortel
stukje rode peper, zonder zaadjes
2 cm verse gember, geschild
1 sinaasappel, geschild
halve mango, geschild

zout en peper

voor de room:
sap van 1 citroen
100 ml kokosmelk
1 el agavesiroop

Maak sap (sapmachine) van de wortels, rode peper, gember en sinaasappel.
Blend of pureer het sap samen met de cashews en mango tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout.

Maak apart de room door citroensap met kokosmelk en agavesiroop schuimig te kloppen.

Giet de soep in glazen en schep er voorzichtig wat kokos-citroenroom op en serveer.


Dinertje

Een dinertje voor lieve vrienden A & H. Zij waren als authentieke ‘carnivoren’ verrast met het grotendeels veganistisch menu.
Ik had één gang met vis en tot slot nog wat kaas toe geserveerd.
De vegetarische spekjes bij de stamppot werden in eerste instantie voor echt aangezien!

Gewoon verteld dat wij nu voornamelijk zo eten, hoe ik de gerechten gemaakt heb … niet uitweiden over dierenleed, een top-avond!

Dit was het menu:
  • Start met een glaasje Prosecco met Vlierbloesemsiroop en een amuse van Kikkererwtspread
  • Frisse Wortel-Mango soep
  • Gele Biet met gerookte Forel en Knoflook-kruidenveganaise
  • Stamppotje Zuurkool met Kerriesaus, Ananas en V-speckjes
  • Rozebottel Pannacotta met Vlierbloesemgelei
  • Twee soorten Geitenkaas, belegen en met daslook en Smokey garlic Cheddar cheese (een heerlijk vegetarisch kaasje van de Isle of Arran meegebracht door onze buurman)
Bij de kaas dronken we een glaasje van het door hen meegebrachte cadeau:
Sandeman Royal Ambrosante Old Solera Pedro Ximenez Sherry 20 years old,

wow, wat een ongelofelijk lekker, stroperig, diepbruin … bijna zwart, hemels zoet vocht!


Frisse Wortel-Mangosoep
Gele Biet met gerookte Forel
Stamppotje Zuurkool
Rozebottel Pannacotta