woensdag 30 november 2011

Pompoensoep


Heel lang geleden kreeg ik eens pompoensoep voorgeschoteld en ik vond er niets aan, een zoetige weeïge soep.
Eind jaren 90 kreeg ik van iemand een zelfgeteelde pompoen cadeau en ik deed weer eens een poging. Uit het boek van AH, de nieuwe kijk op koken, maakte ik de soep en toen was ik verkocht.
Nu ben ik helemaal gek van pompoen ... soep, jam, brood, puree, geroosterd ... het komt hier regelmatig op tafel. Kijk voor andere recepten van deze bijzondere vrucht onder het label ‘pompoen’.
Door de oosterse smaken is het een verwarmende soep voor koude dagen, een heerlijk zalvige troostende soep.

Deze hoeveelheid is voor 8 personen, hier eten we samen een kop en gaat de rest in drie 2-persoonsporties de diepvries in.


1 kg pompoen (= ongeveer 500-600 g pompoenvruchtvlees)
150 g winterwortel
300 g aardappel
1 ui
stukje gemberwortel (2 cm)
olijfolie
1 liter kruidenbouillon (van blokjes)
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
evt. zout, peper
1 courgette
sojaroom

Schil pompoen, wortel en aardappels en snij in stukjes. Snipper de ui.
Schil de gemberwortel en hak fijn.


Verhit de olie en bak de ui, pompoen en wortel ca. drie minuten.
Voeg gember, koriander, komijn, bouillon en aardappels toe en laat de soep zachtjes 20 min. koken.
Snij de uiteinden van de courgette, snij in blokjes en kook ze de laatste 10 minuten in de soep gaar. Pureer de soep met de staafmixer, proef en breng zonodig met peper en zout op smaak.

Roer bij het serveren eventueel wat sojaroom erdoor of cashewnotenroom.

Update: Inmiddels schil ik de pompoen niet meer, bij biologische is dat helemaal niet nodig, alleen eventuele lelijke plekjs wegsnijden. De schil wordt gewoon zacht tijdens het koken, en het scheelt veel schilwerk en het gevaar van met je mes uitschieten tot bloederige taferelen!