Bamboe is eetbaar. Ik wist dat bamboe in sommige gerechten bij de chinees zit en ik heb ook weleens een blikje gekocht. Dat vond ik geen succes, er zat een rare lucht aan. Maar dat je ook verse scheuten kunt eten wist ik niet.
Ik kreeg gisteren van de plaatselijke bamboeman een portie bamboescheuten. Er bestaan veel soorten eetbare bamboe. Rauwe bamboe is giftig, het moet altijd gekookt worden. Hoe pak je het aan? Eerst maar eens googelen.
Er staat veel verschillende info op internet, ik heb allerlei informatie gelezen en filmpjes bekeken. Maar het wordt daar niet veel duidelijker van. De een zegt drie minuten koken, de ander weer 20 minuten. Met zout en/of suiker. Ook de manier van schoonmaken is steeds anders, ook omdat er verschillende soorten bamboe gebruikt worden. Als je naar recepten zoekt, wordt er voornamelijk bamboe uit blik of pot gebruikt. Het is niet zo gewoon om in Nederland verse bamboe te eten.
De bamboe die ik heb gekregen is Phyllostachys bisetii, niet de allerlekkerste volgens deze lijst. Maar ik ben wel nieuwsgierig.
Phyllostachys bisetii (foto Remmo Georgius) |
Ik ga maar aan de slag. Ik wikkel de bladeren eraf, van een hele scheut en van een in de lengte doorgesneden scheut, kijken wat handig is. Er komt veel afval af.
Na wat afkoelen proef ik weer. Nog steeds hard en het meeste niet lekker. Ik sorteer van klein naar groot. Die bij het luciferdoosje smaken heerlijk!
Op onderstaande foto zie je in de vergiet wat niet smaakt en op het snijplankje wat wel lekker is.