donderdag 14 maart 2013

5e Dag No Impact Week 2013 - EnergieIk denk dat ik heel zuinig met energie omga, maar blijkbaar gebruik ik toch nog teveel.
We stoken heel zuinig, onze ketel is nu tien jaar oud, ons huis niet supergeïsoleerd, we hebben inmiddels de meeste ramen vervangen door dubbelglas, behalve de erker aan de voorkant, dat is wel een groot vlak enkel glas. Ik sluit de gordijnen vaak en gooi ze bij zon weer gauw open.

We hebben een bovenhuis en als de winkel onder ons dicht is merken we dat aan de koude vloer. Dus dan dikke sokken en pantoffels aan!
Waarschijnlijk ben ik in vergelijking met anderen toch wel zuinig en gebruik niet teveel, maar als ik het bijvoorbeeld met de blog Zuinig Aan vergelijk, voel ik me een grote verspiller.

We doen wel alle kleine dingen, zoals licht uit waar je niet bent, spaarlampen, geen stand-by, petroleumstel gebruiken, enz. We hebben afgelopen jaar bij de energieafrekening toch weer geld teruggehad, daar was ik erg blij mee, ik hoopte het wel, maar rekende er niet echt op.
Elektra
Dit was ons verbruik afgelopen jaar:
Gas 1049 m3
Elektriciteit laag tarief 1275 kWh
Elektriciteit normaal tarief 1354 kWh

Is dit veel of valt het mee, ik weet het niet precies.

Gas
Nu ik mijn streefverbruik op deze uitkomsten heb aangepast, schieten we wel weer door de rode lijn.
Het is extreem weer voor maart, maar we houden de thermostaat toch vrij laag.
Soms wel deprimerend die overzichten!

De oven en de wasmachine gebruiken veel stroom, zoals ik al eerder zei, die gebruik ik alleen in het weekend. Ik heb in vorstperiodes wel eens de koelkast uitgedaan, maar dat leverde niet veel op en met telkens de deur naar buiten openen om iets pakken verloren we ook weer warmte. We koken elektrisch, ik kook wel regelmatig voor twee dagen.
We hebben geen diepvriezer, geen droger en andere energieslurpers.

We zouden ons misschien ook meer moeten verdiepen in prijzen bij andere leveranciers, er zijn mensen die telkens weer overstappen, maar ik heb daar zo geen zin in om me daar in te verdiepen. We hebben een keer een advies laten maken, maar dat kwam op bijna hetzelfde uit.
Wat een gedoe, en dat geldt ook voor telefoon, kabel, verzekeringen … ik vermoed dat ik veel meer zou kunnen besparen als ik maar zin en tijd had om dat allemaal uit te zoeken.

Maar goed, we blijven er naar streven om ons energiegebruik te beperken. We betalen nu een maandelijks voorschot van 120 euro, dat is voor ons doen wel redelijk denk ik, en hopelijk krijgen we volgend jaar weer wat terug.

Ik weet niet hoe ik nog verder kan besparen op de energienota, tips zijn welkom, maar ik ga niet uren in de bibliotheek of zo zitten om thuis energie te besparen, ik ben namelijk erg graag thuis!