vrijdag 1 november 2013

World Vegan DayVorige week reed ik langs ‘mijn kalfjes’ … en dacht: gelukkig ze zijn er nog, ga ik gauw nog eens naar ze toe. Straks wordt het kouder en zullen ze wel op stal gaan.
Als ik afgelopen zaterdag samen met een vriendin aan kom fietsen zie ik met schrik dat het hek openstaat. We lopen het wandelpad door het weiland en komen bij een volgend hek, dat is dicht dus ik hoop dat ze daarachter staan. Op het hek zit een jonge boer. Ik vraag of de kalfjes van het eerste weiland er nog zijn. Hij vertelt dat er nog een paar daar staan en wijst in de verte. De koeien die hier staan worden nu opgehaald. Is het omdat het weer slechter gaat worden? Nee, zegt hij, ze mogen hier nu niet meer staan, het was maar tijdelijk en nu zijn de ganzen aan de beurt.
Ik vertel van mijn ervaring met kalf 2120 en hij kijkt me geamuseerd aan … die stadse dametjes toch, zie je hem denken.
Ik vraag waar ze naartoe gaan en of ik daar ook een keer kan komen kijken. Ja, hoor zegt hij, we verkopen ook kaas en legt uit waar dat is.
Nou zal ik voorlopig geen kaas kopen, maar misschien ga ik toch eens kijken daar.

Er komt een trekker aan en hij vraagt of we achteruit willen gaan. De koeien worden samengedreven en moeten in de aanhanger. Dat is al geen prettig gezicht, maar … dan zie ik opeens dat een paar koeien zo'n afschuwelijke plastic ring met stekels door de neus hebben … en ik baal als een stier (!).
Ik heb op internet een keer een filmpje gezien van een kalfje met zo'n neusring, het belet hem om bij z'n moeder te drinken. Ik dacht dat is zeker in de VS ofzo, dat mag in Nederland vast niet.
Waar haal ik toch steeds die naïeve gedachten vandaan dat het hier beter dan elders zou zijn?

Het is een normaal product zie ik op websites voor koeienbenodigdheden.
Het is vloekerdevloek godgeklaagd, behalve die vreselijke oormerken worden kippesnavels afgebrand, varkensstaartjes en -testikels afgesneden, koeienhoorns afgezaagd of weggebrand … het gaat maar door. Kan het iemand iets schelen? Vinden we dat nou allemaal normaal?

Antidrinkbeugel: Voorkomt het melk drinken van het ene rund bij het andere en voorkomt bij kalveren en jongvee eveneens navelzuigen en urinedrinken.
Kenmerken antidrinkbeugel, middel model:
  • Voor jongvee en grootvee
  • Vervaardigd uit kunststof
  • Kleur geel
  • Door middel van een schroef wordt de beugel stevig in de neus vastgeklemd
Voor ongeveer 5 euro heb je er een.

Ik vind het allemaal zo dieronwaardig en zo triest … als al die zogenaamde dierenliefhebbers nu eens hiertegen in het geweer zouden komen en dat het net zoveel ‘likes’ op facebook zou opleveren als dat zinloze Zwarte Pietgedoe … maar ja, wat vind ‘men’ belangrijker?

Door mijn lekkere trek naar boter, kaas en eieren werk ik nog steeds mee aan dierenmishandeling en hoe moeilijk ik het ook vind om de overstap te maken naar meer plantaardig te gaan eten, dit sterkt me wel weer bij mijn pogingen. Wat hier wil ik niks meer mee te maken hebben.

De eerste dag ging goed ... thuis cappucino met amandelmelk, fruit, op het werk thee, lunch met een desemboterham met tahin en banaan, avond knolselderijpuree met champignonjus en linzenschijf. Binnenkort komen de recepten.

Nog maar eens kijken naar de speech van Gary Yourofsky, zeer overtuigend!
Earthlings is te schokkend, een belangrijke documentaire, dat wel, maar bijna onmogelijk om naar te kijken. 

World Vegan Day, 1 november … misschien wel de eerste dag van een grote omslag voor mij.
De hele maand Vegan Challenge, ik heb er zin in!

All animals are equal!