maandag 29 juli 2013

Op het eerste gezicht ... in de berm (10)

Weer een aanvulling van bloemen langs mijn fietsroutes. Er komen nog steeds nieuwe soorten op mijn pad en het gaat maar door. Wat een openbaring!

Toen ik deze zag dacht ik eerst dat het een distel was, maar toen ik dichterbij kwam zat er niks prikkerigs aan. Ik moest op internet speuren, maar het blijkt Knoopkruid te heten, familie van de korenbloem:
46. Knoopkruid
In het water verschijnen ook steeds meer bloemen, ware schoonheden zijn het:

47. Gele plomp
De reuzebereklauw zie ik weinig op mijn route, ik denk dat men hem hier bestrijdt. Toch twee stuks ontdekt, maar ze zijn inmiddels verdwenen. Imposante plant vind ik het en ja ... gewoon niet aanraken, dan is er niks aan de hand. 

48. Reuzebereklauw
49. Teunisbloem
50. Zilverschoon
De zwanebloem vind ik ook zo prachtig, ik kom er best veel tegen en elke keer moet ik het onderdrukken om er eentje te plukken. Mag niet ... hij is wettelijk beschermd.

51. Zwanebloem
52. Oosterse Karmozijnbes
De Karmozijnbes stond trouwens niet in de berm, maar in een parkje vlakbij.

53. Waterlelie
54.  Moerasspirea
55. Haagwinde
56. Lisdodde
Naar de naam van nr. 57 moest ik echt speuren, ik kende hem niet en had er zelfs nog nooit van gehoord ... Moerasandoorn. Zo leer ik dankzij dit projectje ook nieuwe soorten, echt leuk!

57. Moerasandoorn
58. Koninginnekruid
Ik zie veel witte schermbloemen, sommige lijken erg elkaar. De Engelwortel, die moet ik toch wel herkennen.
De Wilde peen ken ik ook wel, aan het ene purperen bloemetje in het midden en aan het naar binnen vouwen van de stelen van de bloemschermen, als een vogelnestje.
59. Engelwortel
Engelwortel met gewone pendelvlieg
60. Wilde peen
61. Boerenwormkruid en zweefvlieg (?) met knickerbokkers vol stuifmeel
62. Harig wilgenroosje