donderdag 9 mei 2013

9 Wildekruidenbouillon en Zevenbladpesto


N.a.v. de workshop bij de Mengelmoestuin gisteren, ben ik weer zo geïnspireerd dat ik vandaag ook met kruiden wil kokkerellen.
Ik ga naar de plaatselijke heemtuin om te plukken en tref een beheerder aan. Ik voel me bekeken en stap op hem af. Ik vertel dat ik brandnetels en zevenblad pluk. Hij zegt dat er hier eigenlijk helemaal niet geplukt mag worden, maar hij is het met me eens dat brandnetel en zevenblad geen kwaad kan. Look-zonder-look liever niet, dat is een waardplant voor het Oranjetipje.
Ik had al drie stengels geplukt en beloof plechtig het daar bij te laten.


Wat moet het heerlijk zijn als je dit allemaal in je eigen tuin kan plukken.
Ik heb een brandnetel geplant in een pot op m'n dakterras (haha) en hier en daar komt veldzuring op … sinds ik weet dat het eetbaar is wordt onkruid gekoesterd en hoort het bij m'n dakmoestuintje, maar een maaltijd kan ik er nog niet van maken. Dus ben ik afhankelijk van wildplukken.

Ik maak voor de lunch dezelfde kruidenbouillon en zevenbladpesto als in de workshop van gisteren, tenminste met de planten die ik kan vinden. Daslook niet, dat groeit hier niet en indien wel, dan mag je het niet plukken, want het is beschermd.

9 Wildekruidenbouillon

1 sjalot, fijngesnipperd
1 knoflookteen, kleingesneden
1 liter kokend water
2 groentebouillonblokjes
1 el koolzaadolie
ik had de volgende negen soorten: brandnetel, duizendblad, paardebloemblad, hondsdraf, koolzaad, zevenblad, look-zonder-look, paarse dovenetel, weegbreeVerhit de olie en fruit de ui en de knoflook kort, voeg de gewassen en grofgesneden kruiden toe, roer goed om en voeg het water met bouillonblokjes toe, laat een klein kwartiertje trekken, voeg naar smaak peper en zout toe en klaar is je kruidige bouillonnetje, reinigend, versterkend en vol vernieuwende energie!Zevenbladpesto

een bosje zevenblad, gewassen, steeltjes verwijderd
een handje pijnboompitten, even in droge pan geroosterd
edelgist naar smaak
1 knoflookteen, kleingesneden
olijfolie
peper en zout

ik heb niks afgewogen, gewoon op gevoel doen ...

In de hakmolen alles fijnmalen, olijfolie in gedeelten toevoegen tot het smeuïg is en steeds even proeven of het goed van smaak is.
Lekker dik op stukjes geroosterd desembrood en bij de soep serveren.