zaterdag 7 januari 2023

Groot brood-zonder kneden

Omdat de vorige niet-kneden-broden wat klein waren en dus snel op, heb ik een grotere gietijzeren pan aangeschaft. Bij de goedkopere supermarkt was deze in de aanbieding, met een ovale vorm:


Ik heb een paar keer hoeveelheden uitgeprobeerd voor deze maat, en inmiddels ben ik tevreden. Het wordt een lekker, mooi groot brood.

Bij dit recept hoeft de pan niet eerst voorverwarmd te worden.
Alle ingrediënten (behalve de gist) zijn biologisch.

500 g tarwemeel
200 g volkoren speltmeel
100 g roggemeel
575 ml handwarm water
1 tl gist (3 g)
14 g zout
1 el ahornsiroop
1 el koolzaadolie
2 tl appelciderazijn
eventueel: 2 el gemalen lijnzaad en wat gehakte pompoenpitten en zonnebloempitten


Meng alles goed door elkaar en laat 2 uur afgedekt staan.
Daarna 15-18 uur in de koelkast

Volgende dag uit de koelkast halen. Werkvlak met olie (of bloem) en het deeg rond werken, buitenste randen naar binnen klappen, bol vormen en in een met olie ingevette schaal doen.
Anderhalf uur afgedekt laten rusten.
Oven voorverwaremn naar 230°C.
Bakpapier in de pan doen.
Deeg op bebloemd werkvlak voorzichtig plat duwen en rondom nog een keer naar binnen klappen.
Langwerpige bol vormen (voor deze pan) en in de pan doen. Insnijdingen maken en deksel erop.
In oven 40 minuten, dan bakpapier verwijderen, nog eens 30 minuten met deksel.
Daarna temperatuur terugbrengen naar 200°C en nog 10 of 15 minuten zonder deksel.
Op rooster helemaal laten afkoelen en eventueel helft invriezen.