woensdag 3 oktober 2018

Nog meer druivensap

Onze druif groeit in een soort ijzeren rekje en rankt naar een gammele lantarenpaal die in een border staat. Als volgend jaar de verbouwing begint moet dat rek weg. De lantaarn proberen we nu al weg te halen, met het resultaat dat de stoppen doorslaan.


Ik hoorde van vrienden dat zij bijna geen druiven over hadden, door de vogels of door wespen opgegeten. Wij hebben denk ik het geluk dat deze druif niet gesnoeid was, de trossen waren amper zichtbaar. Toen ik wat uitlopers verwijderd heb, kwam er opeens een merel van de druiven snoepen. Dat vond ik niet erg, omdat ik blij was een merel te zien, het schijnt niet zo goed met ze te gaan. Maar omdat er nu druiven op de grond vallen trekt dat veel vliegen aan.
Ik besluit alle druiven te plukken en de plant rigoreus te snoeien.
Samen met het deel druiven dat ik al eerder plukte en in de vriezer bewaarde heb ik in totaal zo'n zeven kilo druiven! En een onsje rode bessen.

Ik heb een sappan aangeschaft, ook wel een ontsapper of stoomextractor genoemd.
Want versgeperst sap is heerlijk, maar kun je niet lang bewaren. Met deze pan kun je van grotere hoeveelheden fruit sap maken en lang bewaren, want het is gepasteuriseerd. Door het stoom komt het sap van het fruit vrij.Het sap is lekker, wel erg zoet. Meer rode bessen had voor de smaakbalans wel fijn geweest. 


Alle bewaarde flessen en flesjes gevuld met puur sap.