donderdag 28 november 2013

Stamppotje van Pastinaak en Mandarijn met Paddestoelensaus


Een recept van de site 24Kitchen … ik zag in de Natuurwinkel pastinaak liggen en heb daar nog nooit mee gekookt, dus zocht ik naar een passend recept.
Dit recept trok mijn aandacht door de aparte combinatie met mandarijn.
Ik had biologische mandarijnen maar deed ook het voorkoken voor de zekerheid, mandarijnen waren de laatste dagen zo in het nieuws over vermeende giftigheid.
Ik heb het originele recept iets veranderd, i.p.v. de gebakken paddestoelen maakte ik er een saus van, dat leek me lekkerder bij een stamppotje.


Mandarijnen
3  mandarijnen
250 ml water
200 g suiker

Breng een pan water aan de kook.
Kook de mandarijnen circa 5 minuten. Giet de mandarijnen af en vul de pan opnieuw met water. 
Breng het water aan de kook en voeg de suiker toe. 
Konfijt de mandarijnen circa 15 minuten in de suikersiroop. Schil de mandarijnen en snijd de partjes in stukjes. Houd een paar partjes achter als garnering. Schraap het wit van de mandarijnenschillen en snijd de schillen fijn (kijk even op de video hoe ze dat doet).

Stamppot
800 g kruimige aardappels
500 g pastinaak
olijfolie extra vierge
2 el grove mosterd
150 ml sojamelk
150 g rucola

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
Schil en snijd de aardappels in vieren. Schil en snijd de pastinaak in stukjes.
Kook de aardappels samen met de pastinaak in circa 15 minuten gaar. Giet de aardappels en pastinaak af en stoom droog. Voeg de olijfolie extra vierge, mosterd en melk toe. Stamp het geheel tot een grove stamppot, breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg drie vierde van de rucola, stukjes mandarijn (bewaar een paar stukjes om te garneren) en mandarijnenschillen toe en roer door de stamppot.

Paddestoelensaus
olijfolie om in te bakken
1  ui
1 tl tijm
250 g oesterzwammen
250 g champignons
klontje kokosolie
1 eetlepel speltbloem
1 eetlepel eekhoorntjesbrood bouillonpasta (Vitam)
water

Verhit een scheut olie in de koekenpan. Snij de champignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in grove stukken, en bak circa 5 minuten. Voeg de tijm toe.
Pel en snipper de ui. Voeg toe en bak het geheel nog een paar minuten. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. 

Smelt de kokosolie in een sauspan en voeg de bloem toe, laat al roerende zachtjes garen. Voeg de lepel bouillonpasta en zoveel water tot een mooie sausdikte.
Roer goed met een garde. Voeg het paddestoelenmengesel toe en warm goed door. Indien te dik nog wat water toevoegen.

Serveren
Leg met een ijsbolletjestang drie bollen puree in een diep bord.  
Schep voorzichtig de paddestoelensaus rond de puree.Garneer met de overgebleven partjes mandarijn en de rest van de rucola. Schenk een scheutje olijfolie over de stamppot.


Onze gast vond het lekker, wij ook, hoewel het een wat aparte combinatie was. Mijn broer, die de stamppot de volgende dag proefde zei dat het naar cointreau smaakte … tja.
De siroop van de mandarijnen heb ik trouwens niet weggegooid, een klein scheutje is lekker over m'n havermoutontbijtje.