donderdag 4 april 2013

Jackfruit

bron foto
Ik had nog wat in de schil gekookte aardappels en een restje gekookte wortels in de koelkast staan. Omdat hier nooit eten wordt weggegooid bedacht ik wat ik daarbij zou kunnen maken met wat ik verder nog in de voorraadkast had staan.
In mijn zoektocht naar lekker koken zonder vlees en vis kom ik leuke websites tegen met aparte recepten.
Zoals Vegetus, een site met spannende recepten, daar vond ik een recept met ‘Jackfruit’.
Ik had n.a.v. dit recept een poosje geleden in de toko een blik Jackfruit gekocht. Toen de eigenaar vroeg wat ik zocht kwam hij met jackfruit op siroop aan, maar voor dit gerecht moet het onrijpe zijn, die wordt meer als groente gegeten.
Dit is het blik. Het kost 3,80. 

Ik had nog nooit van Jackfruit gehoord en kijk eens rond op het net.
De boom, oorspronkelijk uit India, uit de moerbeifamilie, op zich is dat al grappig want de moerbei heeft heel kleine besjes en de jackfruitboom heeft enorme vruchten, groter dan watermeloenen, wat … deze vruchten kunnen wel tot 40 kg wegen! 

Ik besluit het recept van Vegetus te halveren, we zijn maar met z'n tweetjes en stel dat we het niet lekker vinden. Hier vind je het originele recept. 


Mexicaans ‘draadjesvlees’ met bonen


Zo maakte ik het:
De meeste zaken had ik wel in huis, behalve zwarte rietsuikermelasse, dat werd dadelstroop en chipotle pepers in adobo saus, daarvoor gebruikte ik sambal en tabasco. Verder heb ik het recept van Vegetus aangehouden:

1 blik onrijpe jackfruit
1/2  theelepel gemalen korianderzaad
1/2 tl gemalen komijnzaad
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl knoflookpoeder
1/4 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel zout

1 kop water
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 laurierblad
1/2 klein blikje tomatenpuree
1 el limoensap
2 tl dadelstroop
2 tl sambal
drupje tabasco
1 tl liquid smoke
1 potje witte bonen

Bereiding
Open het blik jackfruit en giet af.
Zo ziet het eruit als het uit het blik komt:


Scheur de stukken vruchtvlees in kleinere snippers, tot ze het gewenste formaat hebben (je kunt zelf kiezen of je hele fijne of wat grote snippers wilt). Doe de snippers in een vergiet of zeef en spoel ze goed af, zodat de 'ingeblikte' smaak minder wordt. Knijp de jackfruit nu goed uit zodat het meeste vocht eruit is en doe het in een kom.
En zo ziet het eruit als het in stukken gescheurd is:


Strooi de koriander, komijn, paprika, knoflookpoeder, uienpoeder en zout erover en schep alles goed om, zodat alle stukjes bedekt raken met een laagje kruiden.
Meng in een steelpan het water, knoflook, laurier, tomatenpuree, limoensap, stroop, sambal en liquid smoke. Doe de gekruide jackfruit erbij en roer even door. Ik heb het geheel één uur laten marineren.

Breng het vruchtvlees in de marinade aan de kook, laat even stevig doorkoken en draai dan het vuur laag. Schep het mengsel af en toe even om en laat het half afgedekt met een deksel een klein uurtje zachtjes sudderen, tot er nog maar een klein beetje ingekookte saus over is. Voeg in de laatste 15 minuten van de kooktijd de bonen toe, en laat die ook meesudderen.

Het was een smaakvol gerecht, vooral door de kruiderij, de onrijpe jackfruit heeft weinig smaak van zichzelf. Het is niet echt een vleesvervanger, het bevat weinig eiwit, maar dat maken de bonen weer goed.


Tja, en daar waren nog die restjes wortel en aardappel … dat hoort er niet echt bij, maar ach, die wortels roerde ik door het gerecht en de aardappels heb ik gebakken in de oven en die aten we erbij. 
Ik ga zeker nog eens experimenteren met Jackfruit!