zondag 1 juli 2012

Op het eerste gezicht (7)

Amorpha cyanostachya
Tussen de vorige Op het eerste gezicht en deze van vandaag is het naar mijn idee bijna geen dag droog geweest.
De tomaten gingen in staking, ze hadden er geen zin meer in. Ik tel tot nu toe drie vleestomaten en zeven kerstomaatjes ... als ze willen rijpen zullen ze vast fantastisch smaken.

tomaten
De bloemen van de boontjes waren verdwenen, door de harde regen of opgegeten? Ik heb vier boontjes geoogst.
Nu verschijnen er wel weer een paar bloemetjes.

soldatenboontjes


De blauwe bes doet het goed. Als er eentje rijp is komt de merel, kijkt me met een schuin oog aan en ... hap ... weg is het blauwe besje.
Zegekruid
vaccinium corymbosum
De komkommers, vier stuks en erg mini, waren wel erg lekker. Meer wordt het niet, de plant is helemaal verschrompeld. Omdat mijn komkommerzaad niets deed had ik een plant gekocht (6,50!), hij was al getopt, het leek erop dat hij zo gemanipuleerd was om na een paar komkommertjes gauw dood te gaan. Dure grap, dat doe ik ook niet meer.


In vergelijking met vorig jaar valt er op het dakterras weinig te oogsten, maar ik heb er dit jaar ook niet zoveel energie in gestopt. Het begon met de pech dat de meeste zaailingen verwelkten. Ik heb niet opnieuw gezaaid, er staan nog steeds lege potten te wachten op iets. Ik denk dat ik maar wat fleurige plantjes ga kopen en volgend jaar weer wat serieuzer ga dak-moestuinen. Ik had nog wel (veels te laat) wat lathyrus gezaaid, een groen sprietje is verschenen!

De esdoorn ‘Acer negundo 'Flamingo' ziet er nu mooi uit, met z’n rose en gevlekte blad, net of iemand het beschilderd heeft:


Onder de uitgebloeide Rhododendron verschijnt elk jaar het (zichzelf uitgezaaide) Zegekruid, Nicandra physalodes, daar ben ik ook altijd blij mee. Met z’n specifieke zwarte puntjes op de bladeren, straks mooie blauwe klokjes en na de bloei prachtige lampionvormige zaaddoosjes. Veel plezier dus van een plantje dat vanzelf gekomen is.


De Amorpha’s hebben uitbundig gebloeid de afgelopen maand, raken nu wat uitgebloeid, maar ze waren een lustoord voor bijtjes en hommels.


Waar ik erg benieuwd naar ben is of mijn nieuwe oude Kruisbes iets gaat doen. Maar dat verhaal krijgt een eigen blogje.

En nu op naar een zonnige, warme en droge maand juli! Met graag wat minder wolken/vliegtuigstrepen.

Meer Op het eerste gezicht bij AnneTanne.