Tijdens de workshop ayurvedisch koken bij Rada's kookstudio, maakte ik een heerlijke appelmoes met specerijen, daar appelchutney genoemd, Seb ki-chatni. Ik dacht dat er meestal azijn in een chutney zat, maar in dit recept dus niet.
Het is echt een heerlijke variant op de gewone appelmoes.
Dit is het recept van de workshop:
1 kg appels
1 el kokosolie
1 el geraspte gember
2 kaneelstokjes
2 tl anijszaad
5 kruidnagelen
1 gedroogd pepertje, fijngemaakt
1 el verse geraspte kurkuma, of 1 tl kurkumapoeder
4 el palmsuiker
Schil de appels en snij in stukjes.
Verhit de kokosolie in een pan en strooi er de anijszaadjes, gember, kaneelstokjes, fijngemaakte pepertje en kruidnagels in (als je de kruidnagels in een thee-ei doet, hoef je later niet zo te vissen).
Bak de specerijen al roerende ongeveer 30 seconden.
Voeg dan de appelstukjes toe en de kurkuma. Giet er een bodempje water bij.
Doe een deksel op de pan en laat het 15 minuten doorkoken, regelmatig roeren!
Zonodig nog wat water toevoegen. Als de appels zacht zijn, de suiker toevoegen, vuur iets hoger en blijven roeren tot het dik wordt.
Verwijder de kaneelstokjes en de kruidnagels.