vrijdag 8 november 2013

Vegan Challenge, Eet Lekker Mee (1)

Kikkererwten ‘tonijn’ salade met Chips uit Zee
Als ik me iets voorneem, dan ga ik er ook voor. Zoals met deze Vegan Challenge. Ik heb besloten om mee te doen en dan ga ik ook enthousiast te werk. Niks lastig of moeilijk, gewoon leuk. Maar dat is een maandje. Dan komt de grote vraag … is dit voor altijd?
Enerzijds wil ik het … niet meer aan dierenmishandeling meewerken. Aan de andere kant … het sociale vind ik ook belangrijk. Je kunt dan nooit meer spontaan naar een restaurant, of even een kroegje pakken met wijn en veel bitterballen. Het gaat me helemaal niet om het vlees, dat kan ik missen als …
Maar de gemiddelde kroeg heeft geen bospaddestoelenbitterballen o.i.d. en als ik consequent zou zijn moet ik daar niet meer komen.
Of iemand heeft gastvrij voor me gekookt … speciaal voor mij zonder vlees, maar wel vis, kaas, room enz. Ik kan dat niet weigeren, vriendschap is me evenveel waard als dierenwelzijn.

Dus ik weet nu al dat ik vooralsnog geen echte veganist zal worden, ik zal voorlopig toch buitenshuis een flexitariër blijven. Maar al dat dierengemartel ... dat wil ik ook niet. Moeilijk moeilijk!

Deze week ging prima. Ik had van te voren al twee dagen veganistisch gegeten omdat het eerste weekend moeilijk zou worden. We waren in Groningen en ik had wel een restaurant uitgezocht waar we challenge-proof konden eten, maar we hadden er geen tijd meer voor omdat onze voorstelling bijna begon. Dus daar kwamen de befaamde bitterballen … maar ik had twee dagen voorsprong haha, dus het mocht, vond ik.
Verder viel het me reuze mee om mijn dagelijkse Griekse yoghurt met lijnzaad te vervangen door een schaaltje havermout, lijnzaad/chiazaad en vers fruit, prima te doen! Daarbij een vers groente-fruit sapje uit de sapcentrifuge en het ontbijt is okee.

Ik heb deze week weer recepten gemaakt van de Fris en Fruitig dagen in januari. En nieuwe recepten van de website Vegan Challenge, dus eigenlijk prima gegeten. Mijn architect is mijn zeer geïnterisseerde proefkonijn. Erg positief waren we allebei over de lunch met Kikkererwten ‘tonijn’ salade.


Eet Lekker Mee!
Omdat alleen maar voor twee koken niet erg uitdagend is bedacht ik ‘Eet Lekker Mee’, mensen kunnen bij mij aanschuiven. Ik reken tijdens de challenge € 10,— voor een compleet menu met drankjes. Het gaat me niet zozeer om het geld, maar de uitdaging om plantaardig en creatief te koken en dat dan voor onbekende mensen, dat is net even een grotere uitdaging.
Verder vind ik het leuk om mensen te ontmoeten die ook bewust met voedsel bezig zijn, ik ken nog niemand in mijn omgeving met dezelfde ideeën als ik.

Het ontvangen geld (ELMeD) gaat naar een goed doel, in dit geval als microkrediet via Wakibi naar Alejandria op de Filipijnen voor haar fruit en groentehandel.


Op mijn eerste oproep kreeg ik drie aanmeldingen, super leuk!
Omdat ik niet weet wat voor mensen er komen, of ze al bekend zijn met vegan-eten, besluit ik voor deze eerste keer een menu te maken dat nog dichtbij de standaardmaaltijd ligt van aardappels, groente en vlees, maar wel helemaal vegan-proof.
Het enige twijfelachtige is de prosecco ...


Het menu van ‘Eet Lekker Mee’ 1:

  • Aperitief met Vlierbloesem (prosecco of bruisend bronwater met een scheutje homemade vlierbloesemsiroop (van de in juni geplukte vlierbloesem)
  • Linzenburgers (uit het boek Puur Plantaardig van Antoinette Hertsenberg) met champignonsaus, knolselderijpuree en broccoli.

Spannend en leuk … m'n huis openstellen om mee te komen eten … drie dames kwamen op mijn oproep af … en dan wordt het zo'n supergezellige, inspirerende avond. Leuke vrouwen, gelijkgestemden … raakvlakken.
Al zeg ik het zelf, wat een goed idee was dit!!

En dan krijg ik ook nog cadeautjes ... Hopelijk volgende week weer mee-eters!