vrijdag 25 januari 2013

Film FestivalVanavond naar de film. Film Festival in Rotterdam. We gaan naar de film 'Toegetakeld door de liefde, een film van Ari Deelder (ja, dochter van …)
Deze film draait in Pathé op het Schouwburgplein, een bioscoop waar ik helemaal niks mee heb. Ik hou meer van kleinere zaaltjes in Filmhuizen.
Maar goed, ik wilde deze film graag zien, dus zodoende.
Het is vanavond de première met veel applaus uit de zaal.
Hier vind je een uitgebreid interview met Ari Deelder.

Het is een geweldige film, absurdistisch, hilarisch en tragikomisch.
De hoofdrolspelers zijn Raymond Thiry (mooie man met goeie kop) en Anna Hermans (beeldschoon).
Tijdens het Festival is de film uitverkocht, maar als je hem in het voorjaar ergens tegenkomt, ik raad je aan te gaan kijken, zeker als de stijl van bijv. Alex van Warmerdam je aanspreekt.
Maar ook voor het Rotterdams dialect, de herkenning van plekken in Rotterdam, de animaties, ach alles eigenlijk!

Nieuwsgierig naar het boek waar de film op gebaseerd is, van de schrijver Aat Ceelen, loop ik zaterdagmorgen even naar de bibliotheek en leen het boek. Ik kende de schrijver nog niet, maar is nu al favoriet.

Het is altijd tricky als je eerst een boek leest en dan de film gaat zien, in dat geval heb je de personages zelf al een vorm gegeven en klopt het vaak niet met wat je in de film ziet.
Eerst een film zien en dan het boek lezen is in dit geval heel leuk, omdat de personages nu het gezicht van de film hebben.
Het boek is tevens een aanrader!Mist


Vanmorgen fietste ik naar m'n werk en keek met verwondering om me heen. Een vrouw passeerde me en riep vrolijk: ‘Wat is de wereld mooi hè’.
‘Prachtig’, riep ik haar na en ik stopte om wat foto's te maken. Het kerktorentje in de verte werd steeds meer zichtbaar.
Iemand stookte een vuurtje -ik rook de prettige geur van verbrand hout- en de rook bleef laag hangen, misschien door de kou of de mist, dat weet ik niet, maar ik vond het een bijzonder gezicht:

De weersvoorspellingen geven weer dooi en regen, dus dit zijn misschien voorlopig weer de laatste mooie winterse foto's.