woensdag 26 oktober 2016

Demo en Proeverij


In het kader van de Vegan Challenge gaf ik vanavond weer een demonstratie veganaise maken, een kleine introductie over zeewier en een proeverij van de Vivera Kipstukcjes.
Ik laat zien hoe simpel het is om een lekkere mayonaise zonder ei te maken, en je zodoende de mate van zoet of zout zelf kunt bepalen.
Deze veganaise wordt met sojamelk gemaakt, dit gaat trouwens niet met andere soorten melk!
Ik had vanmorgen alvast een versie gemaakt, ik wilde genoeg voor de proeverij hebben. Deze was met koolzaadolie, omdat ik geen zonnebloemolie meer in huis had.

De demo-versie was wel met zonnebloemolie en in een deel daarvan voeg ik wat zeewier toe.
Ook proeven we het verschil tussen de zelfgemaakte veganaises en de remia mayolein, die lekker makkelijk in de supermarkt te koop is, tenminste, hij was even uit de schappen verdwenen wegens het vervangen van plastic naar glas. Wat m.i. wel beter is.
De mayolein is heel goedkoop en toch plantaardig … maar helaas vrij zoet. De zelfgemaakte wordt toch smaakvoller gevonden.
En hoe proef je mayonaise het beste … met frietjes natuurlijk!

De absolute winnaar is de veganaise van koolzaadolie, deze olie geeft een prachtige gele kleur, eidooierkleur zei een van de deelnemers.


Daarna vertel ik iets over zeewier. Niet dat ik daar al zoveel van weet, maar na de wandeling en de zeewierwijzer, ben ik al weer ietsje wijzer en deel ik mijn kennis beetje bij beetje.
Ik laat de deelnemers twee soorten wieren zien. Zeesla en Wakame. Van de Wakame heb ik twee soorten, de gekochte afkomstig uit Bretagne en de zelf geoogste van de Oosterschelde.
Er wordt geroken en geproefd. Ik geef informatie over groei, voedingswaarde en gebruik.


Ook gaan we weer de Vivera kipstukjes proeven en beoordelen. Ik heb ze, zoals de verpakking aangaf, enkele minuten in wat olie gebakken. Niet heel bijzonder, maar met wat pindasaus komt het meer tot z’n recht.
Ik twijfel of ik die van de Vegetarische slager toch iets lekkerder vind. Er is wel een prijsverschil.
Ze zijn in ieder geval niet slecht, die van Vivera, maar je moet er wel nog iets leuks mee doen … in een curry o.i.d


Het was een proeverij, maar het bleek voldoende als maaltijd. Leuke mensen deden mee.
Ik deed weer wat meer ervaring op in het organiseren van dit soort dingen.
Tot slot gaf ik de deelnemers nog een klein aquafaba-ijsje toe.


Erg leuk allemaal. Lieve berichtjes in het gastenboek.
Bijzonder en superleuk was dat een bevriend stel helemaal uit België de reis naar Gouda ondernam, net als een jaar geleden, en dat we er door Facebook achterkwamen dat het precies op deze dag, 25 oktober was.