zaterdag 7 januari 2012

Vasten, dag 1

Algarve, oktober 1999
Een keer (soms twee) per jaar ga ik sapvasten. Daar ben ik in 1999 mee begonnen, in Portugal.
Daarna heb ik het jaren achtereen in Zeeland gedaan, bij het heerlijke kuuroord de Schouw, en een keer vasten & wandelen in Schoorl met Kolibrievasten.
De laatste keer 'georganiseerd vasten' was tijdens een gezondheidsvakantie in Montenegro. Dat is een verhaal apart.
Tegenwoordig doe ik het gewoon thuis, ivm de kosten, het is een prijzige hobby!

M’n eerste ervaring in Portugal vond ik geweldig. Wonderlijk was het om te ervaren dat je zo makkelijk een weekje zonder eten kunt en toch sportief bezig kunt zijn.
Je verliest wel een paar kilo, maar daar gaat het niet om. Weer bewuster met voedsel en je lijf omgaan.  Ik voelde me tijdens het vasten en lang daarna geweldig fit en vitaal. Alsof er echt iets opgeruimd is.
Alles voelt daarna weer beter. Huid lijkt beter, nagels mooier, haar minder gauw vet, oogwit lijkt witter, tong rosser, geen opgeblazen gevoel.
Maar vooral die energiekick, echt weer lekker in je vel zitten, kunnen loslaten, en weer bergen kunnen verzetten, dat zijn de hoofdredenen voor mij.

Ook stop ik een of twee keer per jaar met alcohol, die periodes variëren van een week tot drie maanden. Dat doe ik vooral om te kijken of ik nog wel zonder kan (ik ben namelijk ‘erfelijk belast’), want ik vind het ook wel erg lekker, al die wijntjes.


Het beste is in het voorjaar, omdat er dan ook meer fruit is. Na het schilderen en het opruimen van het huis heb ik nu ook behoefte om lijf en hoofd op te ruimen. Deze week is het  zover. De afgelopen week heb ik al wat afgebouwd: minderen met brood, vlees, wijn, koffie en zwarte thee.


Vandaag begin ik. Zonder de begeleiding van een kuuroord, zonder de rust en stilte, zonder de massages en andere verwennerij. Gewoon thuis en tijdens de werkweek. Omdat ik ervaring genoeg heb met vasten gaat dat wel lukken. De fantastische uitwerking is de beloning.
Dus deze zaterdag start ik voor 5 dagen sapjes en soepjes. Maandag wordt lastig, want dan heb ik op het werk de Kookclub. Donderdag het vasten breken en daarna weer langzaam naar normaal.
Komt goed.
Eerste sapje van sinaasappel, appel, bleekselderij, wortel en gember