woensdag 19 maart 2014

Drie x drie (3)

Rondje Goudse Heemtuin

Romige Groene Aspergesoep


Op internet vond ik van the conscious cook, Tal Ronnendit recept van ‘cream of asparagus soup’.

Op dit moment zijn de groene asperges nog rond de 4 euro, maar de plaatselijke groenteboer had een afgeprijsd bundeltje liggen voor 1,95. Niet erg mooi meer, maar voor een soepje nog prima geschikt. In het originele recept wordt spinazie gebruikt, maar ik ga jonge brandneteltopjes gebruiken. Het is een mooie zonnige middag en ik fiets naar de plaatselijke heemtuin om ze te plukken.

Ingrediënten

3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 pond groene asperges, houtige onderkant weggesneden, in stukjes van ongeveer 2 cm gesneden
2 stengels bleekselderij, gesneden in stukjes van 1 cm
2 sjalotjes, fijngesneden
1 laurierblad
250 ml cashew-room*
2 handjes vol versgeplukte brandneteltoppen
peper en zout
tuinkers voor garnering

Verwarm de olie in een soeppan, voeg de sjalot, bleekselderij en aspergestukjes toe, roerbak zacht tot de selderij gaar is (ongeveer 10 minuten). Voeg het laurierblad en de bouillon toe, breng weer aan de kook en laat een half uurtje zachtjes koken.
Verwijder het laurierblad. Voeg zo nodig zout en peper uit de molen naar smaak toe.

Overgiet de brandnetels in een vergiet met kokend water en laat uitlekken.
Voeg toe aan de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg de cashew-room toe, en warm nog even door.

Schep in de borden, verdeel nog wat druppels cashew-room over de soep, en wat olijfoliedruppels, leg in het midden een plukje tuinkers en serveer.


*Cashew-room

Zet twee handjes rauwe cashewnoten een paar uur onder water. Giet het water af en doe de noten in de blender met vers water tot ze net onder staan. Blender tot een gladde room.