een eetbare creatie van eigen hand
|
Gisteravond ben ik met A. naar het jubileum-event, ‘eetbare bloemen-proef-beleef- creëer’ van blomatelier geweest.
We begonnen met ‘proefjes met de masterchef’: het proeven van allerlei cress-soorten en onbekende blaadjes, van het gespecialiseerde bedrijf Koppert Cress (er werd ons verzekerd dat het ehec-vrij was).
Wat heb je veel soorten: van zoet en zout, van zacht tot peperig, van groen tot paars, heel bijzonder om zoveel verschillende soorten te zien en te proeven.
Voor mij sprong de Honny Cress eruit, die echt naar honing smaakte en erg lekker in de combinatie met geitenkaas.
De vetplantachtige blaadjes rechtsboven op de foto waren Majii Leaves, een vetplant uit Afrika, sappig en knapperig. Vetplanten slaan water op en deze bladeren hebben daardoor een groot smaakopnemend vermogen. We proefden ze puur en met Grand Marnier. Erg bijzonder.
We proefden ook champignons gevuld met gevogeltepastei en daarop Apple Blossom, een soort begoniabloemetjes. Ook lekker.
Verder was er nog Salty Fingers, dit leek erg op zeekraal.
Op de website van het bedrijf staan ook allerlei aparte recepten met deze kiemen en andere blaadjes en bloemen.
Hierna gingen we wijn proeven, geen hoogdravend blabla, maar op een leuke, toegankelijke manier. Je proefde duidelijk de verschillen, maar ik vind wijn al erg gauw lekker, dure wijnen zijn aan mij niet zo besteed.
Na de wijn was het tijd voor de eetbare creatie, onder leiding van Diny Blom en haar broer. Ik leerde er weer een paar eetbare soorten bij, zoals de besjes in de lampionplant, lekker!
De basis van het stukje waren kromme komkommers. Nou ben ik niet zo’n creabea, maar ik was toch wel tevreden met mijn creatie en het was erg leuk om te doen.
Tot slot kregen we nog een korte presentatie van ‘Lust je bloemen’ en ook daar weer andere soorten bloemen proeven. We kregen een heerlijk glas vlierbloesemlimonade en konden verschillende bloemen op toastjes proeven, zo kwam ik erachter dat de bloemen van bijvoorbeeld de hosta ook eetbaar zijn.
Deze workshop werd gehouden in de Agnietenkapel in Gouda. Deze kapel is een restant van een voormalig vrouwenklooster uit de 14e eeuw.
Het gebouw is in de loop der tijd gebruikt als werkplaats voor tapijtwevers, een lommerd, arbeidsbeurs, noodpostkantoor. In de jaren 60 en 70 stond het leeg en zou het gesloopt worden. Gelukkig is het gerestaureerd en nu doet het dienst voor verschillende culturele activiteiten.