zondag 1 december 2019

Selderij


Ik vind het heerlijk om uitgebreid te koken voor Eet Lekker Mee, daarnaast vind ik het net zo leuk om voor ons tweetjes simpele snelle maaltijden te maken.

Selderij is in alle vormen een betaalbare en gezonde groente. Veel vitamines en mineralen en weinig calorieën.

Vanavond eten we een eenvoudig stamppotje van bleek-, knol- en bladselderij met een vegan jus.

Zo maakte ik het voor twee personen:

Selderijstamppot
300 g aardappels
1 knolselderij
3 stengels bleekselderij
6 takjes bladselderij
scheut havermelk
1 tl mosterd
1 el bouillonpoeder
zwarte peper

Schil en snij de aardappels en knolselderij in blokjes
Snij de bleekselderij in stukjes.
Hak de bladselderij fijn.

Doe aardappel, knol- en bleekselderij in een pan, giet er water bij tot het net onder staat, voeg bouillonpoeder toe en kook gaar.
Giet af (bewaar het kookvocht) en stamp fijn met een scheut havermelk, de mosterd en zo nodig nog wat kookvocht. Roer er de gehakte bladselderij door en maal wat zwarte peper er over.
Serveer de rest van het kookvocht -een heerlijk bouillonnetje- als voorafje.


Vegan jus
30 g kokosolie
1 ui
1 teentje knoflook
30 bloem
wat gedroogde paddestoelen in kleine stukjes
1 tl tijm
ongeveer een halve liter water
1 paddesteolbouillonblokje
1 el Tamari (sojasaus)
snufje zwarte peper

Laat de kokosolie smelten en bak op laag vuur de gesnipperde ui en de kleingesneden knoflook lichtbruin.
Voeg de bloem toe en laat al roerende garen.
Voeg het bouillonblokje, de paddestoelstukjes en de tijm toe.
Schenk er een deel van het water bij en blijf roeren.
Schenk er nog een deel water bij en breng langzaam aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken.
Roer er de Tamari door en een snufje zwarte peper. Indien te dik nog wat water toevoegen.
Even met de staafmixer erdoor en je heerlijke vegan jus is klaar, ook genoeg voor morgen.

Wij aten er vegan rookworst bij.