zaterdag 6 juni 2015

Oogst uit Rotterdamse moestuin (3)


Dagje moestuin. Maar eerst nog even langs Heavenly Cupcakes op de Binnenweg.
Daar is een proeverij van plantaardige kaasjes. Ik ben wel benieuwd, onze ervaring met vegan kaas is niet zo positief. Ik heb dan iets van, laat die kaas maar. Als je een tijdje geen kaas meer hebt gegeten is de verslaving al bijna weg en is het ook niet zo noodzakelijk meer om vegan kaas te eten, in mijn opinie.
Mijn Architect wil langzaam aan ook wel van de kaas af, maar is nog niet om en vindt de meeste vegan kaasjes ruiken naar de kartonfabriek in Nieuweschans.
Ik proef 4 kaasjes, allemaal van noten gemaakt. Een boursin-achtige, een brie-achtige, een geitekaasje genaamd Geheithkaas en een Cheddâh. Ik vond ze wel lekker, de Cheddâh vond ik het allerlekkerst. Die koop ik en het geitekaasje.
Tja, het is een dure hobby … twee vegan kaasjes en bijna een tientje kwijt, dus helaas moet dit een eenmalige actie blijven. De kaasjes zijn van Charly's all is fair.
Gelukkig vandaag verder geen boodschappen nodig, er is genoeg te oogsten in de moestuin voor een lekker maaltje.

Een gezellige middag, lekker kletsen met medecursisten. Nog twee nieuwe plantjes andijvie geplant, de vorige zijn geheel verdwenen. Ook plant ik twee rode kolen en vier augurkeplantjes. Die zien er bijna hetzelfde uit als de courgette. We mogen ook een pompoen planten, maar die sla ik over, ik heb al zo weinig ruimte in mijn vruchtvak.
En, jippie ... de tomatenplantjes zijn er. Veel soorten, we mogen er vijf uitkiezen.
Lastig kiezen, ik ga voor leuke namen en aparte soorten.
Wat vind je bijvoorbeeld van Lange Dünne aus Honduras?

Het gaat hard in de tuin ... nu merk ik nog meer dat het niet handig is, een moestuin op zo'n afstand. De rucola gaat bloeien, de paarse mosterd schreeuwt om geoogst te worden, de radijzen willen eruit!

De spitskool wordt al een spits kooltje en de eerste prachtige koolrabi gaat mee naar huis. 
De kapucijners gaan goed, de peultjes ook ... ik pluk weer een handje, hoewel we niet erg liefhebbers zijn. Zo net geplukt gaat het wel, rauw smaken ze lekker zoet. Maar bij thuiskomst geblancheerd blijken er toch nare draadjes aan te zitten, en daar houden we niet zo van. Ik kan ze ook laten hangen en tot erwtjes laten groeien.

De tuinbonen zijn te vies om aan te raken van de zwarte luis, ik negeer ze maar.
Veel sla, heel veel sla nog te oogsten.
De spinazie gaat ook bloeien, en een deel wordt al geel. ik pluk wat er nog te redden valt, en ‘ruim’ alvast twee rijtjes.
Vorige week heb ik wel al weer nieuwe rijtjes gezaaid.De aardbeien ... onze docent heeft niks teveel gezegd. Lambada's zijn absoluut de lekkerste aardbeien. Rood, vol, sappig, zoet, geurig ... superlekker!
De courgettes hebbeb al bloemen en minicourgettes, zo schattig ... maar het schijnt berter voor de groei te zijn om deze al weg te plukken. Ze zijn zo rauw te eten, heerlijk.De geruimde spinazie breng ik naar de kippen ... dat was leuk! Ze zaten tegen de muur in de schaduw. Twee kipjes kwamen nieuwsgierig aangelopen.Terwijl ik de krat leeggooi over het hek stormen ze allemaal toe.Thuisgekomen flans ik een snel en simpel moestuinmaaltje in elkaar.

Dit werd het het:
Salade van flinterdun geschaafde koolrabi, peultjes en rode ui met vlierbloesemdressing.
Nieuwe aardappels met olijfolie en peterselie
Sausje van cashewnoten, spinazie en edelgist
Volkoren desemboterham besmeerd met het sausje, rucola erop, op de ene helft Geheithkaas, andere helft rode ui confituur.