woensdag 3 december 2014

Artisjokbodem met pesto en geroosterde cashewnoten


Een simpele, snelle amuse, alvast voor je gasten aan tafel terwijl ze wachten op het voorgerecht. Mijn ervaring is dat men het altijd een lekker beginnetje vindt!
Soms zijn blikjes en potjes toch wel handig.


Artisjokbodems uit blik, afgieten en droogdeppen met keukenpapier. In dit blik zaten er tien!
Per persoon 1 lepeltje vegan pesto (AH) in een schaaltje opwarmen (ik deed het kort in de magnetron).
Per persoon 3 cashewnoten kort roosteren in een droge koekepan.

Zet de artisjokbodems op bordjes. Al ze niet goed blijven staan, snij ze dan wat bij aan de onderkant.
Schep de warme pesto in het kuiltje en leg daar de geroosterde cashewnoten op.
Maak tot slot een rand van geknipte tuinkers en serveer.



Knolselderijsoep


Mijn knolselderijsoep was maar half zo gek als het oorspronkelijke recept van de Knolgekke knolselderijsoep van Marco voor de Kleinste Soepfabriek
Ik gebruikte geen rettich (kon ik niet aankomen), geen zoetzuur (geen idee wat dat is) en geen witte chocola (niet vegan), maar desondanks was het een heerlijke, aparte soep.

2 knolselderijknollen
2 sjalotjes
stukje Spaanse peper
2 st. citroengras
2 teentjes knoflook
2 theelepel venkelzaad
400 ml kokosmelk
1,2 l groentebouillon
sap van halve citroen
100 ml cashewnotenroom, de helft wit, de andere helft groen met peterselie voor de garnering

100 gr bundelzwammen


Sjalot, knoflook, spaanse peper en citroengras heel fijnsnijden, in wat olie kort aanbakken, knolselderij in blokjes snijden en deze met het venkelzaad toevoegen en kort meebakken.
Groentebouillon en kokosmelk erbij schenken, aan de kook brengen en zacht laten koken tot knolselderij gaar is.
Pureren en eventueel zeven, citroensap en cashewroom er doorheen roeren.


De bundelzwammen kort in hete olie bakken. De soep in borden of kommen schenken, de bundelzwammen erop leggen en de peterseliecoulis er in een cirkel omheen lepelen.



Dit soepje gaat geserveerd worden bij de 25ste ELM, het cruelty free kerstdiner.
Hoewel de Kleinste Soepfabriek niet vegan is, is het een bron van inspiratie, waarvoor dank!





Witlofsalade met appel

Een leuk boekje gevonden in een boekoutlet in Groningen, voor twee euro.
Veel recepten zijn gemakkelijk te veganiseren.



Dit gerecht is een heel fris en licht voorafje. In het originele recept werd crème fraîche gebruikt, dat heb ik vervangen door cashewroom en ik heb er gedroogde cranberries aan toegevoegd.


Voor 8 personen

5 witlofstronkjes
1 groene appel
2 stengels bleekselderij
2 eetl gehakte bieslook
2 eetl tuinkers
100 g gedroogde cranberries
1 eetl citroensap
1 eetl notenolie
peper en zout


Haal per persoon drie mooie blaadjes los van de witlof en snij de rest ragfijn. 
Snij de bleekselderij en de appel in piepkleine blokjes. Meng in een schaal samen met de andere ingrediënten.



Vul de blaadjes witlof met de salade en schep er wat cashewroom naast.


Voor het kerstdiner gebruikte ik roodlof met groene cashewroom, dat zag er prachtig uit: