dinsdag 17 maart 2015

Dinsdag Flansdag
Dinsdag is vaak een pittige werkdag … en telkens neem ik me voor om ruim van te voren te bedenken wat we gaan eten, maar telkens lukt dat niet, dan denk ik pas aan het eind van de dag dat er ook nog gegeten moet worden. Geen puf, geen zin in boodschappen doen en maar kijken wat er nog in huis is.
Dinsdag is daarom vaak Flans-dag.
Vroeger had je een TV-programma waar een kok keek wat er nog in je koelkast lag en daar een lekker gerecht van maakte, ik ben de naam even kwijt.

Bij thuiskomst samen even een wijntje op de bank en dan kijken wat er nog is.


een restant gekookte aardappels
1 vergeten winterwortel
sjalotje
1 blik kidneybonen
picodillospecerijen (Jonnie Boer)

1 groene paprika, die al wat begint te verschrompelen
olijven
2 lente-uitjes
zonnebloempitten
zontomaatjes op olie
knoflookteentje
olijven
bieslook, fijngeknipt

en …  jippie, er was nog een bakje speckjes van de vegetarische slager, daar maak je bijna alles lekker mee.

Het Dinsdag (bijna)Vegan Flansdag Maaltje

De aardappels in plakjes snijden en met wat olijfolie en gedroogde italiaanse kruiden een kwartiertje in de oven op 200° C zetten.

De winterwortel in kleine stukjes snijden, in olie smoren samen met een gesnipperd sjalotje en een theelepel picolinospecerijen. Als het te droog wordt klein scheutje kokend water toevoegen.
Als het wortel-ui mengsel beetgaar is, door de aardappels roeren en nog ong. 20 min. terug in de oven zetten

De speckjes in een koekepan met olie knapperig bakken.
De bonen afgieten, afspoelen en in vers water opwarmen.

De paprika in stukken snijden, de onderste einden van de bosuitjes snijden (het groen in ringetjes bewaren ter garnering), ong. 1 eetl. zonnebloempitten, een paar groene olijven, ong. 5 stukjes zontomaat, het knoflookteentje en wat peper in de hakmolen pureren tot een gladde spread, in een schaaltje doen en bieslook erover strooien.

Schep het aardappelmengsel op een bord, de boontjes ernaast met de spekjes erover gestrooid en serveer met een schepje van de paprikaspread.