dinsdag 14 november 2017

Vlierbessensiroop


Zoals misschien bekend is, hou ik erg van vlier (Sambucus nigra) en van wat je er allemaal van kunt maken.
In het voorjaar ga ik altijd voor de bloesem om vlierbloesemsiroop en -gelei te maken en in het najaar pluk ik bessen voor in de jam.
Ook bewaar ik altijd een paar vlierbessen in de diepvries, om iets een mooi rood kleurtje te geven, bijvoorbeeld stoofpeertjes.
Toen ik in augustus vlierbessen had geplukt was er geen tijd om er verder iets mee te doen. Ik heb ze toen schoongemaakt en in de vriezer gedaan. Vandaag besloot ik er siroop van te maken, geïnspireerd door dit recept van Scent & Spice.

1 kg vlierbessen 
15 g vers geraspte gemberwortel
water
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 steranijs en 2 kardemompeulen
kokosbloesemsuiker
suiker
sap van 2 biologische citroenen

Ik heb gekozen om voor de helft kokosbloesemsuiker te gebruiken, omdat ik dat nog had staan en het een lekker kruidige smaak geeft. Niet omdat het gezonder zou zijn, want alle soorten suiker zijn even ongezond. Maar een siroop bestaat nu eenmaal vooral uit suiker.
Het originele recept wordt met honing gemaakt, maar dat gebruik ik niet.

De vlierbessen en gember gaan in een grote pan, met een laagje water. Ik laat het zachtjes sudderen tot de bessen zacht zijn en hun sap afgeven. Dan door de roerzeef en vervolgens door een kaasdoek filteren.
Terug in de omgespoelde pan langzaam verhitten en de specerijen toevoegen.
Ik laat het op zacht vuur een kwartiertje trekken, dan vuur uit en nog een uurtje laten trekken met de specerijen en het sap van twee citroenen.

Door een zeef gieten om de specerijen te verwijderen, afmeten hoeveel vocht er is.
Ik had ongeveer 800 ml. Daarbij deed ik 600 gram suiker in gedeeltes, even kort opkoken en in flesjes gieten. Deze op de kop zetten.
O ja, uitkijken voor vlekken, want je wast het er nooit meer uit.

Gesloten blijft het ruim een jaar goed.
Lekker in thee, als limonadesiroop met koud of warm water, of in vinaigrette.
Bij griep en verkoudheid driemaal daags 1 eetlepel.