donderdag 8 oktober 2015

Moestuin in oktober (11) en oogst (5)


Veel en vaak extra werken moet, want is hardnodig voor 't inkomen ... maar deze donderdag een heerlijk vrij dagje! Ga me nu niet drukmaken over de textielberg naast de strijkplank of de stofwolkjes op het linoleum, nee zelfs de afwas op het aanrecht keur ik geen blik waardig ... want ein-de-lijk gelegenheid om naar mijn moestuintje te gaan. Dus hup, werkbroek en kaplaarzen aan, trein naar Rotjeknor, tram naar Uit Eigen Stad ... en helemaal alleen op de tuin!

Wat een heerlijkheid, iets te grijs, wel een zacht temperatuurtje en vooral rust en stilte ...

Inspectie van m'n tuintje:

Wortels gaan redelijk, alvast een gedeelte geoogst, pastinaak mag nog lekker even in de grond blijven.

Gedeelte van de peterselie wordt geel, de andere mooie, smaakvolle groene sprieten mogen mee naar huis, ben benieuwd hoe peterselie bloeit dus laat rest maar staan.



Spinazie en ik zijn geen vriendjes ... paar weken geleden voor de vierde maal gezaaid ... het wil niet. Toch zie ik hier en daar enkele mini kiempjes, maar of het nog wat wordt?



Wonderlijk, de onaanzienlijke sperzieboonplantjes geven toch nog, voor de derde (!) keer, oogst: bijna een kilo haal ik er nog af!



Ook bij de stokbonen, ruim een kilo ... sommige zaten misschien iets te lang aan de plant ... eerst maar proeven of deze nog lekker zijn, maar de meeste zijn prima!



Ik kon een paar maanden geleden amper geloven dat die zielige slappe sprietjes uit konden groeien tot mooie stevige, volwassen en vooral zeer smaakvolle preien!



Rode kool wil niet echt bij mij, de savooiekool heeft ook nog wat tijd nodig, maar er staat een prachtige palmkool, en er is ook een boerenkool die er best mag zijn. 
De spitskolen die ik al eerder oogste en waarvan ik (op advies van docent René) de restanten liet staan na het afsnijden ... haha staan daar zomaar vele mini drieling- spitskooltjes ...
De snijbiet staat gewoon mooi te zijn, daar heb ik niet zoveel mee qua receptjes.
Ik heb ook nog wat veldsla geplant naast de zonnebloemen, dat ziet er wel redelijk uit.




Tot mijn verrassing zie ik nog wat kleine courgettes en vind ook wat nog wat augurkjes.


Ik heb een aantal prachtige maiskolven. Volgens onze docent moet je ze oogsten en gelijk opeten. Binnen een half uur na de pluk. Ik ben niet zo van de mais. Ik kocht weleens een blikje maiskorrels als een recept dat voorschreef, maar mwah...
Nu hapte ik in m'n net geplukte maiskolf ... aaah, niet te vergelijken, wat smaakte dat geweldig lekker! Heel bijzonder.




Maar hoeveel maiskolven kan een mens afkluiven? De onfortuinlijke kipjes van Uit je Eigen Stad kon ik er ook wel een plezier mee doen.



Het hele gebied is nog zo mooi, terwijl het al oktober is. 



Als ik mijn oogst van vandaag verzameld heb ...



... is het tijd voor een wijntje: 



Maar omdat het wel heel erg stil was op het terras, nam ik m'n wijn maar mee naar mijn tuintje, genieten van de heerlijke geur van de venkelbloemen



Dan huiswaarts, daar de oogst nog even vastleggen en dan een heerlijk maaltje in elkaar geflanst.



Zucht ... ik weet nu al dat ik m'n tuintje ga missen ...