zaterdag 7 januari 2017

Weekmenu week1

Eet op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je het hele jaar geen gebrek. Ik kan zo 1,2,3 niet vinden wat dit gezegde betekent, maar ik denk zoiets als het nieuwe jaar sober beginnen, dan komt het de rest van het jaar ook wel goed.
Voor mij is de aanleiding om de eerste week van januari sober te eten even genoeg hebben van alle overvloed in de decembermaand.
Dus weer even weinig tijd besteden aan boodschappen en koken, tot het toch weer begint te kriebelen om allerlei aparte recepten uit te proberen, want het blijft leuk, dat kokkerellen.
Maar deze week dus sober, vooral hollandsche pot, uiteraard wel vegan.

Ik haalde nooit voor een hele week boodschappen, omdat ik niet veel ruimte in de keuken heb, maar ook omdat ik alle winkels toch vlakbij heb. Ik bedenk ’s morgens wat ik wil eten, en ga na het werk de boodschappen doen. Dan gebeurde het ook wel dat ik bijvoorbeeld een pak rijst kocht, terwijl er nog drie in de voorraadkast staan.

Als ik in een drukke week weleens een weekmenu maakte en in het weekend alles al in huis haalde, had ik regelmatig geen trek in wat ik voor die dag gepland had. Dus de op zaterdag gekochte broccoli, die bestemd was voor woensdag, lag vrijdag te bloeien in de groentela.
Alle bloempjes wegsnijden en van de stronk soep maken dan maar. Ik gooide toen ik nog wel eten weg. Vandaar dat ik liever per dag boodschappen deed.

Toch ga ik het weer eens proberen, om wat dagen vooruit te plannen. Want nu woon ik nog vlakbij winkels, maar in de toekomst waarschijnlijk niet meer. Dus een goede training alvast.


Op de leuke blog van Mme Zsazsa vind je een weekmenukalender, die je zelf kunt invullen (en inkleuren). Mijn Architect heeft er een ringbandje doorheen gedaan en ik ga het dus (ouderwets op papier) wekelijks invullen. Er hoort een facebookgroep bij, waar je ter inspiratie de weekmunt’s van anderen kunt bekijken.
Op maandagavond werk ik, dus die dag vul ik niet in.
Deze week veel stamppot-achtigen. Budgetkoken uit zich bij mij meestal in hollandsche pot.
Op dinsdag hadden we boerenkool en op woensdag maakte ik een zak aardappels op, die wilden gaan uitlopen. Samen met een knolselderij werd dat een grote pan puree, waar we wel vier dagen van kunnen eten, telkens een beetje anders.

Dinsdag 3 januari had ik een gast, dus dan moet zo'n eenvoudig boerenkoolstamppotje een beetje leuk gepresenteerd worden ...


... met champignonjus, vegan spekjes en tomaatjes en rucola.

Woensdag 4 januari aten we dus die aardappel-knolselderijpuree, daarbij spruitjes en een vegan kipschnitzel. Jus en rest spekjes van gisteren.


Donderdag 5 januari een restjesdag. Er was nog wat boerenkoolstamppot en er lagen nog twee zielige witlofjes in de groentela. Een restant bladerdeeg opgemaakt door er tofu mini Wiener in te rollen. Lekker met paprikarelish. Ook nog wat van de aardappel-knolselderijpuree erbij voor wat volume. Voor allebei n og vijf spruitjes, want er wordt hier niks weggegooid.
De witlof heb ik geroosterd en eigenlijk paste het allemaal prima bij elkaar. 
Vrijdag 6 januari een ovenschotel van zuurkool, paprika, de aardappel-knolselderijpuree en salade van radijsjes.


Zaterdag 7 januari aten we dat weer, nu met een zwarte-bonenburger (geen foto genomen).
Zondagmiddag heb ik een taartjesmiddag als nieuwjaarsfeestje voor vrienden en gasten van Eet Lekker Mee. Daarna eten we pompoensoep met een boterham.