donderdag 10 januari 2013

Fris en Fruitig dag 9



Vrije dag, dus genoeg tijd om te kokkerellen.
Ik heb Farinata, kikkererwtenbrood gemaakt en een bonenpaté en samen met een salade was dat een prima maaltijd. Man genoot er van, vooral van de paté!
Een restje cranberries (over van de kerst) moest nu echt op, anders hoefde het niet meer.
Ik heb ze gekookt met dadelstroop en bij de paté geserveerd. Lekker hoor, alles!


In de diepvries lagen nog bananen, door de Yonanas gehaald en geserveerd als toetje met de laatste lepeltjes cranberries. Dus niks weg hoeven gooien.
Het lukt me nu precies een jaar om geen voedsel meer weg te gooien, haa daar kan de wereld een voorbeeld aan nemen!


Tot slot vanavond nog nieuw voorraadje lijnzaadcrackers gemaakt, dus ik kan weer vooruit.
Morgen bij de lunch iets lekkers voor bij die crackers maken.



Bonenpaté


Het originele recept van deze bonenpaté vond ik hier, ik heb het veranderd in een ‘fruitarische’ versie.
Het was even piekeren hoe ik de drie beschuiten en de agar-agar uit het recept zou vervangen. Een beschuit weegt 10 gram. Ik nam 30 g quinoa en maalde dat tot meel.
I.p.v. de agar-agar nam ik lijnzaad als ‘plakmiddel’. Ik hoopte dat het daardoor zou lukken om het te snijden, in plaats van dat het uit ellaar zou vallen en dat is aardig gelukt.
Als extra smaakmaker voegde ik gedroogde paddestoelen toe en gedroogde tomaten.
Het is een erg lekkere plantaardige paté geworden!

Ingrediënten:
1 blik red kidney beans (400 gram) 
250 gram champignons
1/2 Spaans pepertje
olijfolie
5 stukjes gedroogde tomaat (op olie)
handje gedroogde paddestoelen, 
30 gram quinoa
1 tl venkelzaad
1 el gemalen lijnzaad 
1 tl koriander
1 tl paprikapoeder
snufje zout
12  olijven

Bereiding:
Week de gedroogde paddestoelen een tijdje in heet water.
Giet de bonen af in een vergiet en spoel af.
Giet de paddestoelen af, maar bewaar weekwater (eventueel zeven i.v.m zand).
Gebruik een gedeelte van het paddestoelenwater om het lijnzaad in te weken.

Maak de bonen met staafmixer fijn, gebruik de rest van het paddestoelenwater om het smeuïg te maken.
Snijd vervolgens de champignons in stukjes, het pepertje en de tomaten fijn. 

Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de champignons, pepertje en tomaat hierin enkele minuten. Laat iets afkoelen. Voeg dit bij de bonenpuree in de kom.

Maal quinoa en venkelzaad tot poeder (doe ik in een koffiemolen)
En doe dit mengsel eveneens in de kom, met de koriander, paprikapoeder en zout. 

Roer goed door elkaar.
Schep de massa in een siliconen vorm en verstop de olijven erin op gelijke afstand en strijk glad.


Zet de paté op het rooster midden in een oven van 200 °C  en laat hem daar in 50-60 minuten geheel gaar worden, na ongeveer 20 min. een stuk aluminiumfolie op de paté leggen.
Zet een bakje water bij de paté in de oven. 
Steek er een breinaald of satépen in; als deze er droog uitkomt is de paté gaar. Laat hem daarna uitdampen en serveer de bonenpaté afgekoeld.


Farinata



In Italië is kikkererwtenbrood of farinata een Ligurische specialiteit. Er bestaan diverse recepten, maar ik koos voor deze hele eenvoudige van Kookse.tv.

200 gr. kikkererwtenmeel
1 tl zeezout, wat peper
halve liter water
4 el olijfolie
In plaats van de rozemarijn, wat nu niet kan, gebruik ik wat karwijzaadjes


Bereidingswijze
Doe het water in een kom en voeg 1 eetlepel olijfolie toe.
Voeg al roerend het kikkererwtenmeel en het zout toe. Roer net zolang tot er een glad en romig beslag ontstaat. Zet minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast. Langer is geen probleem.
Verwarm de oven op 230C. Vet een platte dichte vorm van ongeveer 28 cm in met de overige olie.
Giet het mengsel in de vorm en strooi er de rozemarijn over. Bak het kikkererwtenbrood af in 30 minuten tot de farinata goudbruin is.
Een lekker, stevig bijgerecht!