Om bij de Schotse ELM met het toetje in stijl te blijven zocht ik op internet naar een traditioneel nagerecht. Ik vond Cranachan, dat vond ik er wel lekker uitzien en niet te ingewikkeld om te maken.
Traditioneel wordt het gerecht gemaakt met een mengsel van room en een Schotse roomkaas genaamd ‘crowdie’, maar ik maak het geheel plantaardig.
Ik maakte het voor 8-10 personen op deze manier:
500 g diepvriesframbozen
2 takjes rozemarijn
3 el maplesiroop
sap en rasp van 1 (biologische) sinaasappel
60 g havervlokken
20 g amandelschilvers
1 tl vanille-extract
sojaslagroom
1 el whisky
225 g verse frambozen
Breng diepvriesfruit, rozemarijn, 2 eetlepel van de maple siroop, sinaasappelsap en -rasp, en vanille-extract aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder de rozemarijn en laat de siroop afkoelen.
Rooster de havervlokken in de oven of koekepan tot goudbruin. Meng er de whisky door.
Bak de amandelschilvers in een droge koekenpan met 1 el maplesiroop tot goudbruin en kleverig en zet apart.
Klop de sojaslagroom, dek af met plasticfolie en zet koel weg tot gebruik.
Ik las dat in Schotland de componenten apart op tafel worden gezet en dat iedereen zelf pakt.
Ik heb het voor mijn gasten in glazen geserveerd, de laagjes in deze volgorde:
1. Havervlokken
2. Room
3. Frambozensiroop
4. Verse frambozen
5. Room
6. Frambozensiroop
7. Verse frambozen
8. Geroosterde amandelschilfers