zaterdag 10 december 2016

Feestje voor twee Aan Zee

Mijn Architect en ik hebben iets te vieren. Hij heeft sinds lange tijd weer een mooie opdracht. Tegelijkertijd bestaat het prachtige restaurant Aan Zee vijf jaar en hebben ze de sympatieke actie dat tijdens de feestweek de tweede persoon gratis is.
Wij regelen een auto van Snappcar en gaan op weg voor de lunch. Eerst nog wat spullen naar Zoon in Rotterdam brengen, want als we eens een auto hebben, dan gebruiken met zoveel mogelijk profijt.

Oostvoorne, ik heb veel jeugdherinneringen daar en kom er nog steeds graag.
Restaurant aan Zee is een fantastische plek. Het is met natuurlijke materialen gebouwd er er wordt gekookt op hout. Het ligt schitterend in de duinen. Hier kun je er meer over lezen.Het is jammergenoeg een grijze, natte dag. Dus geen wandeling.
We gaan gauw naar binnen. Er is daar voortreffelijke bediening en ik heb er alle vertrouwen in dat er een geweldig vegan menu zal zijn.
blik uit het raam
Ik heb de chefkok Dave Zwaartman al eens in de Kunsthal in Rotterdam gezien en ik volg hem op facebook. Behalve chefkok is hij ook herborist. Ik pluk al heel lang wild, voordat het een trend in de restaurants werd, maar Dave gaat veel verder en heeft behoorlijk verstand van zaken.
Hij gebruikt de meest aparte ingrediënten en maakt daar fantastische dingen mee. Ik vind hem heel inspirerend.

Bij binnenkomst een warm welkom, wat een fijne bediening! Nu volgen de gerechten van de vijf-gangen lunch. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te onthouden, maar dat is niet helemaal gelukt.


We begonnen met gang 1, een heerlijke rijkgevulde salade. Heel bijzonder waren de gedroogde groenten, zoals bijvoorbeeld een sperzieboontje, tuinboontjes, wortel enz. Duindoornbesjes kwam ik ook tegen. Alles heel smaakvol. Maar de klapper was toch de dulse, een zeewiersoort die echt naar bacon smaakt. Ik had er al over gehoord, maar kon me er geen voorstelling van maken. Echt geweldig!

Zelfs Mijn Architect vond het goed, terwijl hij niet zo'n salade-liefhebber is. Maar door al die verschillende structuren en smaakjes at hij het met plezier helemaal op.De tweede gang was een paddestoelenbouillon met courgette, klinkt eenvoudig, maar wat een super smaak!

Gang drie was toch zo'n leuk gerecht, een buideltje van zeesla, gevuld met vergeten groenten zoals kervelwortel. Daarbij heerlijke truffelgort, geroosterde pompoen, en nog meer wat ik niet meer weet.
Gang 4: Ik heb niet heel goed opgelet toen er verteld werd wat deze gang inhield.
Mooie paddestoelen, venkel, zeesla, pattisson, 2 soorten bloemkool, op een erg lekkere puree (?), twee sauzen, waarvan 1 van pompoen. Ook nog kelpnoodles en nog een andere soort wier noodles. Ongelofelijk lekker allemaal:Gang 5, het nagerecht ... thema peer. Heerlijk ijs, coulis, een lekker ding met noten ... ik weet het niet meer, gewoon genieten.Ondertussen werd er buiten op het terras van een blok ijs een ijssculptuur gemaakt.
We hebben het eindresultaat niet meer gezien, maar we zagen een 5 verschijnen en mogelijk het silhouet van het gebouw. Bijzonder hoor.
Tot onze verrassing kregen we van Dave een rondleiding door de keuken, dat hij daar tijd voor maakte vonden we geweldig, want de komende avond zal hij nog 100 gasten ontvangen.
Hij liet ons de houtovens zien, en sprak met vuur over het gebruik daarvan. De keuken staat vol met potjes en flesjes van ingemaakte kruiden en nog veel meer. Hij maakte tijd om mijn vragen te beantwoorden en liet ons aan allerlei geheimzinnige flesjes ruiken. O, o, wat leuk allemaal.Wat een super dag, met heerlijk eten, samen op een mooie plek. Veel inspiratie opgedaan, mogelijk is er iets van te gebruiken bij onze aanschuifetentjes Eet Lekker Mee.