vrijdag 16 maart 2018

Schots gerecht: Haggis



Haggis, een Schots gerecht …
Ik word licht onpasselijk als ik alleen al de ingrediënten lees. Maar veel mensen zijn er lyrisch over, vooral (denk ik) als je niet weet wat er in zit.
Maar ik wil juist wel weten wat er in mijn eten zit.
Haggis is een type vleesgerecht gemaakt van orgaanvlees zoals schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel) en het geheel in een schapenmaag genaaid.
Uiteraard moeten daar diverse plantaardige ingrediënten bij om het eetbaar te krijgen.
Op de site Visit Scotland noemt men het vlees i.p.v. organen:

Dit volhardende populaire gerecht is een soort hartige pudding waarbij vlees wordt gecombineerd met havermout, uien, zout en specerijen. Wordt vaak geserveerd met klassieke bijgerechten zoals neeps en tatties (dat is Schots voor koolraap en aardappelen), haggis wordt traditioneel gekookt in een schapenmaag (een historische manier om het vlees te conserveren), maar het merendeel van de haggis die tegenwoordig wordt verkocht is bereid in een synthetisch worstenvel. We zijn het eens dat het misschien niet het meest elegante gerecht op de planeet is, maar het is onbetwistbaar lekker! Nog niet overtuigd?
Hoe vreemd de bereiding van haggis ook klinkt, het eindresultaat is een gastronomisch meesterwerk. Vleesachtig, haverachtig, warm en vochtig, haggis is een overheerlijke maaltijd. Hoofdzakelijk gemaakt van havermout, krijgt haggis een zachte en kruimelachtige textuur - vergelijkbaar met een vulling - een aardse smaak, en, wanneer gecombineerd met zout en specerijen, een kruidige rustieke smaak met een pit! Dat klinkt zeker heerlijk, nietwaar!
Haggis is het nationale gerecht van Schotland en spant de kroon tijdens het traditionele Burns Supper, en hoewel het een Schots gerecht is dat de wereld fascineert, wint het zeker geen schoonheidsprijs! Neem ons op ons woord aan dat hoewel haggis er niet mooi uitziet, het zeker goed smaakt! Bent u al geïntrigeerd?

Jazeker, ik ga dit gastronomisch meesterwerk maken, maar dan wel zonder slachtafval.
Een plantaardige Haggis, als proef. Als het goedgekeurd wordt krijgen mijn gasten dit geserveerd bij de eerstvolgende ELM.
Met een combinatie van verschillende internet recepten koos ik voor de volgende ingrediënten voor de haggis, ik had alleen geen koolraap, maar wel zoete aardappel, dus voor nu voor de puree dat maar even gebruikt.
(Het flesje whisky heb ik al jaren staan, ik weet niet zeker of die vegan is).

Ingrediënten:

4 el vegan boter
4 knoflookteentjes, fijngehakt
2 sjalotjes, gesnipperd
2 blaadjes laurier
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 wortel, fijngehakt
250g kastanjechampignons, fijngehakt
1 potje kidney bonen, uitgelekt
250g Beluga lenzen, gekookt
50g pompoenpitten
50g zonnebloempitten
600ml bouillon van een paddestoelbouillonblokje
1 el gemalen, gedroogde porcini (of andere gedroogde paddestoel)
1½ tl gemalen zwarte peper 

1 tl piment
snuf gemalen nootmuskaat
1 tl  mosterd
3 tl edelgist
2 tl gedroogde tijm
150 g havermout
1 tl gerookte paprika
zout naar smaak

Verwarm de oven op 175 °C

Doe de boter in een braadpan en laat smelten. Voeg ui en knoflook toe en fruit 3 min.

Voeg bleekselderij, wortel, laurierblaadjes en wat zout toe en roerbak 5 min.
Voeg dan de paddestoelen toe en bak, al roerende, 5 min.
Doe de kidneybonen in een schaal en stamp ze (niet te) fijn. Doe in de pan samen met de linzen en de zaden.
Schenk er de bouillon bij, het paddestoelpoeder, specerijen en kruiden, mosterd en edelgist. Dan de havermout, meng goed en verwarm nog 5 minuten tot het een beetje indikt.
Schep in een ovenschaal en bak 20-25 minuten.


Maak ondertussen de whiskysaus:

250 ml plantaardige room
2 tl mosterd
sap van een ½ citroen
4 tl whisky
een handvol peterselie, fijngehakt
snuf zout, naar smaak


Verwarm de room op laag vuur, klop er de mosterd, whisky, citroensap en fijngehakte peterselie met peper en zout naar smaak door. Indien nodig een indikmiddel gebruiken.
Maak een torentje m.b.v. een serveerring, eerst de puree en daarop de haggis.
Schep de saus ernaast/erop.