zondag 14 januari 2018

Change the System!

Het is de laatste dag van de tentoonstelling Change the System in Museum Boijmans van Beuningen. 

'Change the System' toont design van ontwerpers, die de ambitie hebben om de wereld te veranderen - in kleine stappen of met een groot gebaar. Met werk van meer dan vijftig ontwerpers en kunstenaars geeft de tentoonstelling een beeld van de veranderkracht van het hedendaags design: maken we de zee weer schoon van plastic, bouwen we een wereld zonder kunststof, zetten we grafisch design in om het maatschappelijke debat helder en scherper te krijgen?

Het is een boeiende tentoonstelling (het is sowieso altijd fijn om naar Boijmans te gaan), en wat ook leuk is dat tijdens deze tentoonstelling op de menukaart uitsluitend plantaardige gerechten staan! Tijdens de duur van de tentoonstelling is in samenwerking met studenten van Wageningen de duurzaamheid van elk gerecht uitgedrukt in een CO2 besparing, uitgedrukt in autokilometers en de watervoetafdruk gerelateerd aan de waterbesparing ten opzichte van de vorige menukaart. Lees meer op de site van het museum.

We starten in de Espressobar en het stemt ons al gelijk vrolijk dat er keus is tussen cappuccino met soja- of amandelmelk.
De dames achter de counter vertellen dat er veel gemor was, dat mensen zelfs kwaad werden dat er geen "gewone" cappuccino was. Dat men discussies begon over dat sojamelk niet gezond zou zijn, bladiebla.
We zijn het met elkaar eens dat het vreemder is dat men die discussies nooit begint als er alleen koeienmelk beschikbaar is.
Wij waren wel blij, ook met het vegan gebak.


De vaste collectie, nu in de nieuwe opstelling genaamd, De collectie als tijdmachine, vond ik verrassend. Ik heb Van Gogh gezien, en Rembrandt, Cezanne, Magritte, Dali en Kandinsky en Jheronimus Bosch en nog veel meer.

Ik was zeer onder indruk van The Colony, een video-installatie op gigantische schermen over guanowinning die nog steeds plaatsvindt.


In ‘The Colony’ onderzoekt de Vietnamees-Amerikaanse kunstenaar Dinh Q. Lê de hebzucht, absurditeit en het menselijk leed dat gepaard gaat met imperialisme, zowel in het verleden als in het heden.

Maar vooral de tentoonstelling Change the System was de moeite waard!We gaan in het Paviljoen iets eten. Er staan leuke gerechten op de kaart, maar omdat het de laatste dag is, is niet alles meer verkrijgbaar. We informeren of er nog wel vegan opties op de kaart blijven, die vraag was er vaker, dus wie weet.
Ik neem de pickled courgette en Mijn Architect de geroosterde aardappel, heel lekker allemaal, wel wat weinig.We besluiten na het museum nog even naar Spirit te gaan, een plek in Rotterdam waar je heerlijke vegan gerechten zelf kan opscheppen.... en een citroen-meringue aquafaba taartje toe!