zondag 1 april 2018

Kaasfondue

Het is weer eens tijd om te kaasfonduen, zonder kaas uiteraard. Want hoe lekker kaas ook is, het grote verdriet erachter is moeilijk te slikken.
En een plantaardige kaasfondue is veel lichter verteerbaar, gezonder en eigenlijk net zo lekker!

Hoe ik het maakte? Deels volgens een recept van internet. Met de volgende ingrediënten. Het zuurkoolsap is een vondst! Je proeft het niet als zuurkool, maar het doet veel voor de smaak.

4 el olijfolie
2 sjalotjes, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 blokjes groentebouillon
ong. 100 g aardappel, geschild en in blokjes
anderhalve liter water
200 g Arborio rijst
150 g cashewnoten
100 ml vocht uit een zakje zuurkool
60 g edelgist
2 el witte wijnazijn
30 g tapioca
2 el miso
1 á 2 tl zout
1 tl mosterdpoeder

50 ml witte wijn
3 el Kirsch
aardappel, rijst en cashewnoten samen koken
Verwarm de olie in een pan en voeg ui en knoflook toe en bak glazig.
Voeg bouillonblokjes, water, aardappel, rijst en cashews en breng aan de kook.
Als het kookt, zet het vuur laag en laat 25-30 zachtjes koken tot rijst en aardappel gaar zijn. Roer regelmatig.

Pureer met de staafmixer tot het helemaal glad is.
Voeg het zuurkoolvocht, edelgist, azijn, tapioca, miso, zout en mosterdpoeder toe en pureer weer glad.
Bewaar eventueel in koelkast tot gebruik.

Blancheer en snij groenten naar keuze. Stukjes ananas en mango smaken er ook lekker bij. En natuurlijk stokbrood in stukjes.
Kijk voor meer ideeën bij deze blog.


Verwarm de fondue langzaam. Roer de wijn en Kirsch in gedeeltes erdoor en verwarm tot het goed heet is. Giet de fondue in een fonduepan. Ik heb kleine tapas-fonduestelletjes.