zondag 9 december 2012

Fris en Fruitig


In januari 2013  ga ik meedoen met het project Fris en Fruitig
Dat betekent dat ik drie weken lang leef zonder dieren of planten te hinderen, beschadigen of te doden. Dat doe ik om aandacht te vragen voor onze westerse eetgewoonten en stil te staan bij de gevolgen van ons consumptiegedrag. Omdat wij het zo goed hebben en alles voor het grijpen ligt, is het zo vanzelfsprekend om dagelijks dingen te eten die we eigenlijk niet nodig hebben, waar andere levende wezens en onze medemensen in ontwikkelingslanden de prijs betalen.


Nu is het een beetje onhandig om dit in januari te plannen, er zijn dan geen vruchtgroenten, behalve pompoen. De winter is de tijd van de kolen, maar die mogen in dit project niet. 

Mijn instelling van 'Eet groente van het seizoen, koop biologisch, bij voorkeur uit Nederland' moet ik dus even loslaten.Toch ga ik de uitdaging aan. Omdat de achterliggende gedachte me aanspreekt en ik gewoon van interessante experimenten hou wat betreft eten. Ik zal hierna geen fruitariër worden, daarvoor woon ik op de verkeerde plek op aarde. Als ik nou in Californië zou wonen. Maar hier in onze streken is het een beetje mal. Alsof een Inuit-kind tegen z'n moeder zegt, ik wil fruitariër worden.

Op 2 januari starten we met een groep van -op dit moment- zo'n zeventig deelnemers. We eten alleen dingen die je kunt plukken van bomen, struiken en planten. Drie weken lang bijna fruitarisch leven, op vruchtgroenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en granen is niet gemakkelijk. Geen vlees, melk, boter, kaas, eieren, suiker, brood. Geen koffie, thee, wijn, geen blad- en wortelgroenten. 

Ik zal hier uitgebreid schrijven over wat ik die dagen zal eten en hoe het gaat.
Wat zal ik het meeste missen? Yoghurt, kaas, eieren en uien denk ik. O, en kruiden!

Je kunt me sponsoren met een bedrag per dag dat ik mijn fruitige levensstijl volhoud. Na 21 dagen is het maximum sponsorbedrag bereikt en zamelen we het geld in en gaat het bedrag dat ik en de andere deelnemers inzamelen naar Wakker Dier. Deze stichting streeft naar een samenleving waarin de dieren uit de veehouderij met respect worden behandeld en zet zich daarvoor in met campagnes, voorlichting en juridische procedures.

Ik zoek mensen die mij en daarmee Wakker Dier willen steunen. Voor elk bedrag dat je wilt. Bij vijf cent per dag, als ik het 21 dagen volhoud, komt je bijdrage op ruim een euro. Of tien euro per dag (haha), alles daartussen is welkom. Je bijdrage gaat voor honderd procent naar het goede doel. 


Het zal even doorbijten (!) zijn. Maar als het makkelijk was, zouden jullie mij natuurlijk nooit willen sponsoren!

Het is maar drie weken en ik ben heel benieuwd hoe het me bevalt en welk proces het oproept. Hoe ik eventuele veranderingen in mijn leven ga inpassen.

Ik heb er wel al heel veel zin in om met de beperkte mogelijkheden lekker creatief te kokkerellen.