zondag 18 september 2016

Ayurvedisch koken

Vandaag even een dagje naar Groningen. Ik ga een workshop veganistisch ayurvedisch koken volgen.

En ik ga met leuke meiden.
We starten in Groningen eerst met een lekkere lunch bij de Herbivoor en wandelen daarna naar de workshoplocatie House of Cooking & The Sugar Shack.
Deze workshop wordt gegeven door Rada's Kookstudioecht een aanrader!


Ayurveda is het meest omvattende gezondheidssysteem ter wereld, dat in India al meer dan 5000 jaar wordt beoefend. 

Er zijn drie dosha's die het beste als 'fundamentele functieprincipes' kunnen worden omschreven. Deze drie dosha's heten Vata, Pitta en Kapha en bepalen zowel de ons omringende natuur alsook ons lichaam en onze geest. Als deze drie basisenergieën in evenwicht zijn, dan voelt men zich goed, men is gezond en straalt natuurlijke schoonheid uit. Het balanceren van uit evenwicht geraakte dosha's is een belangrijk bestanddeel van de ayurveda.

Voor mij zijn vooral de recepten en gerechten interessant. Ik hou van de geurige, kleurrijke specerijen van deze keuken.
Normaal gesproken is ayurvedisch vegetarisch, niet veganistisch, er wordt o.a. ghi (geklaarde boter) gebruikt. Maar voor deze workshop gebruiken we kokosolie.We krijgen kort uitleg over vedisch koken, over kruiden en ingrediënten.

Een ingrediënt dat ik nog niet kende is asafoetida. Asafoetida wordt ook wel duivelsdrek genoemd. In deze column van Nick Trachet lees je er meer over.
Het is een sterkruikende hars van de wortel van de Ferula asafoetida, een schermboemige plant die wel wat lijkt op de engelwortel.
Het wordt gebruikt als smaakversterker en heeft geneeskrachtige eigenschappen. De harsvorm schijnt ongelooflijk sterk te ruiken. Ik koop een potje poeder, minder sterk want is een mix met rijst- en tarwemeel. Het kan knoflook en ui vervangen.
Ik koop ook maar gelijk een kookboek, met dit onderwerp had ik er nog geen.We gaan een stuk of tien gerechten maken, heel erg leuk en leerzaam allemaal.
En daarna natuurlijk alles heerlijk opeten!Kruidnagels er uit vissen.
Seb ki catni - geurige appelchutney


Tot slot nog even bij de Oude Wacht langs, altijd gezellig.