vrijdag 3 augustus 2012

Van de bijtjes ...


Terrasjeskommazwever op het Zegekruid (Nicandra physalodes)
Ik hou van bijen, nog meer van hommels en vooral van zweefvliegen, die slimmerikken die lijken op wespen, maar totaal onschuldig zijn, want ze hebben geen angel.

Er zijn ook mooie wespen, maar van die gewone, irritante wespen moet ik niks hebben. Ik ben te vaak gestoken en heb een nare allergie ontwikkeld. Maar zoals gezegd … de meeste vind ik erg leuk. Met grappige namen zoals terrasjeskommazwever of pyjamazweefvlieg.

Pyjamazweefvlieg op Allium
Het is dit jaar het Jaar van de Bij, met extra aandacht voor de bijen. In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland en onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van deze insecten.
Er zijn verschillende oorzaken genoemd voor de bijensterfte, gebrek aan stuifmeel en ziekteverwekkers zoals de Varroa-mijt.
Maar de grootste boosdoener is het pesticidengebruik. Dat lijkt mij nou makkelijk op te lossen. Verminder of verbied het gebruikt van die pesticiden. Simpel toch?
Lijkt me voor ons ook gezonder.
Bij (?) op sierui (Allium)
Dat in de professionele teelt kilo’s troep gebruikt wordt daar kunnen we niet zoveel aan veranderen, behalve kritisch inkopen of hopen dat de politiek ingrijpt.
Maar diezelfde zooi is ook voor particulieren te koop, bij tuincentra e.d.

Voordat je zoiets aanschaft zou ik willen verzoeken dat je je er eerst in verdiept wat je nou eigenlijk koopt. En wat je daarmee dus aanricht. Probeer eens huismiddeltjes, vaak werken die prima, er is op internet genoeg over te vinden.


nog eens de bij op de Allium
Verder verbaas me ik me vaak over tuinen die compleet bestraat worden, of in ‘creatieve’ patroontjes van kleurig gravel of grind belegd worden. Welk dier kan daar nou nog iets van voedsel vinden?

Waarom zou je een huis met een tuin willen als je dat doet? Ga in een flat met balkon wonen!


Ik heb (nog) geen tuin en denk soms wat een voorrecht om z’n stuk grond te hebben. Daar dan een stenen vlakte van maken vind ik eigenlijk een soort vandalisme.


Hommel op Allium
Terug naar de bijtjes. Ik heb op mijn dakterras een paar soorten planten die bij deze beestjes geliefd zijn, maar de Allium is toch wel heet meest favoriet.

Ik probeer ze tegenwoordig op de foto te zetten en dan op internet naar de naam te zoeken. Dat is nog helemaal niet zo makkelijk, wat zijn er veel verschillende soorten!

Bij (?) op Dropplant (Agastache)
Vosje (?) op Phacelia

Deze foto is niet zo duidelijk, het lijkt op een Vosje, hoewel die niet zo’n donkere achterkant hebben. Kweetniet …