dinsdag 12 juli 2011

Dinsdag Dicht (23)


geworteld in vitale aarde
volgroeid in warme zomerzon
omhuld met zorg en aandacht
volle smaak en pure levenskracht
graan met karakter!

Gedicht? Haha, nee, een tekst op een pastaverpakking.
Ik zat te peinzen over welk gedicht ik vandaag zou plaatsen in ‘Dinsdag Dicht’ en tegelijkertijd dacht ik ook aan wat we zullen eten. Het zou pasta worden en omdat dat niet meer in huis was liep ik even naar de natuurwinkel vlakbij.
Reclame kan mij zelden aanzetten tot koop. Sommige reclames zijn zo irritant dat ze juist averechts werken, ik weiger het product dan pertinent.
Dat betekent niet dat ik niet beïnvloedbaar ben.

Ik zag daar een pak speltpasta staan. Ik hou van speltproducten en kocht twee van die pakken, hoewel het, ondanks de aanbieding, nog wel aan de prijs was. Maar de verpakking deed ’t hem. Een doos van karton dat wel aquarelpapier lijkt, mooie ingetogen kleur. Toen ik de doos uit elkaar haalde om bij het oudpapier te doen, bekeek ik het nog eens goed. Niet lachen, ik word lyrisch van een pak pasta:

De spelt is geteeld op familiebedrijf Nuova Cappelletta in Italië.
De familie ziet hun bedrijf als een levend geheel waarin de wijngaard, graanvelden, weilanden en koeien met elkaar in verbinding staan. Als de spelt geoogst is, wordt het stro gebruikt als warm en zacht ligbed voor de koeien. In de stal vermengt de koeienmest zich met het stro en dát gaat terug op het land en is de beste basis voor een vitale bodem. Wilde bloemen en dieren zijn ook welkom op het bedrijf. Ze geven kleur en leven aan het landschap. Spelt is een van de oudste tarwesoorten en wordt ook wel het oergraan genoemd.

Het groeit uitstekend op de biologisch-dynamische akkers van Nuova Cappeldetta. Het graan heeft een sterke weerstand en floreert goed bij natuurlijke bemesting. De spelt geeft een volle smaak aan de pasta omdat het gewas in z’n eigen tempo gegroeid en gerijpt is.

Het gaat de BD-boer niet om het ‘gewoonweg’ volgen van de regeltjes, maar om opmerkzaamheid en creativiteit. Om te voelen, zien en ruiken wat de grond, het dier of gewas nodig heeft en daar op in te spelen. In het vertrouwen dat de oplossing altijd in de natuur te vinden is.

Kijk, met zo’n tekst op je verpakking krijg je mij om!
En, ook niet onbelangrijk, de pasta smaakte erg goed.