De onbekende ingrediënten die bij het recept van de worstjes op de blog van de plantaardige keuken genoemd werden heb ik inmiddels in huis. Zocht ik bij allerlei winkels naar glutenpoeder, werd het gewoon verkocht bij de Molen vlakbij. Edelgist had ik al gevonden.
Liquid smoke bracht Broer mee uit Utrecht. Wonderlijk spul, gecondenseerde rook van hout, wat dus een rooksmaak geeft.
Weer aan de slag. Ik heb geen tofu in huis, wel tempeh in de diepvries, maar verder volg ik het recept in grote lijnen.
Deze worstjes waren weer heel anders dan die van experiment 1 en 2, ze roken wat naar rookworst, maar smaakten meer als leverworst. In ieder geval smaakten ze goed bij de hutspot.
Als ik nog een combi maak van experiment 2 en 3, dan is de worst denk ik helemaal naar m'n zin en ga hem eens uittesten bij een ‘carnivoor’. Ben benieuwd.
1/4 theelepel komijn
de zaadjes van een kardemompeul (niet teveel)
1 theelepel mosterdzaadjes
1/2 theelepel koriander
1/2 theelepel venkelzaad
1 kleine theelepel zwarte peper
1 kleine theelepel rode peperbesjes
1 theelepel tijm
1 theelepel zout
30 g amandelen
Bovenstaande ingrediënten fijnmalen en mengen met:
100 gram tempeh, bevroren geraspt
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 sjalotje, fijngesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels sojasaus
1/2 theelepel liquid smoke
3 eetlepels edelgist
150 gram glutenpoeder
In een keukenmachine gaat het makkelijker, die heb ik niet, dus doe ik het met de hand. Zeker vijf minuten kneden, met een scheutje water. Dan worstjes vormen en in aluminiumfolie wikkelen, in vergiet boven pan kokend water in ongeveer 50 minuten gaarstomen.
Ik serveerde de worst met hutspot en vegan-jus.