Omdat ik erg hou van toetjessoorten als pannacotta, bavarois en crème brûlée, ga ik tijdens de Veganchallenge experimenteren hoe ik gelatine, boter, eieren en melk ga vervangen.
Gelatine is een bindmiddel, gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.
Ik had er nooit zo'n goed gevoel bij, maar nu wil ik dit natuurlijk helemaal niet meer gebruiken
Agar agar is een bindmiddel gemaakt uit zeewier. Ik heb het al eens eerder gebruikt in dit gerecht en het werkte prima.
Voor deze vegan pannacotta liet ik me inspireren door Kyra.
Ik paste het recept aan naar wat ik in huis had, maar je kunt hier eindeloos mee variëren
Ik gebruikte 4 kleine siliconenvormpjes.
voor 4 porties
200 ml amandelmelk
1 theelepel agar agar
2 eetl. duindoornsiroop
1 eetl. rijststroop
1 theelepel vanille-extract
1 theelepel witte amandelpasta
4 theelepels kokosbloesemsuiker
1 verse vijg
amandelschaafsel en pompoenpitten
wat citroensap
muntblaadjes
Doe de agar agar in een pan en los het op met een beetje van de amandelmelk, goed roeren, rest van amandelmelk erbij en doe het vuur aan, zachtjes.
Voeg de siroop, stroop, vanille-extract en amandelpasta toe en laat het al roerende langzaam tot kookpunt komen, laat nog 2 min. zachtjes koken.
Giet het in de vormpjes en bestrooi elk vormpje met een theelepel kokosbloesemsuiker.
Laat afkoelen en plaats nog een klein uurtje in de koelkast. Het wordt mooi stevig.
Stort de pannacotta's op een bordje, rooster de pompoenpitten en het amandelschaafsel in een droge pan en bestrooi de pannacotta's ermee.
Met wat fruit erbij (ik had alleen nog een vijg in huis) en citroensap erover een heerlijk licht en niet té zoet nagerecht.