donderdag 17 januari 2013

Fris en Fruitig dag 16

Wat een koude dag vandaag. Gisteren ook wel, maar met een blauwe lucht en zonneschijn lijkt het minder koud.
Een half uur fietsen door een winterwit landschap. Grijze lucht, maar toch ook wel weer mooi.

Als ik bij een bruggetje even stop voor een foto, komen de eenden, meerkoeten en zwanen direct naar me toe. Ook twee ganzen komen aangerend. Wat zijn dat nou voor ganzen … ? Met een onderkin.
Van Dirk Moerbeek kreeg ik op Facebook het antwoord: Soepgans (Anser unox).
Maar ach, helaas ik heb niets te eten voor ze. Ik beloof dat ik volgende week iets zal meenemen.Na het werk ga ik even langs El Hassouni, de Islamitische slager bij mij in de buurt … niet voor vlees hoor, hij verkoopt nog veel meer. Gepelde walnoten bijvoorbeeld, een zakje van 300 g kost 3,99; tot nu het goedkoopste wat ik in mijn omgeving kan vinden denk ik. Bij de grootgrutter al gauw zo'n 28 euro per kilo.
Tijdens F&F gebruik ik meer noten dan normaal. Terwijl ik de noten pak zie ik dat er ook nog aubergines en kastanjes te koop zijn. Beide neem ik mee. Over die kastanjes later meer.

Van een mededeelnemer aan F&F heb ik nog een bijzonder lekker recept met aubergine.
Het moest een mooi torentje worden, maar m'n aubergine is wat zompig geworden, dus ik besloot er niet zo'n mooi gestyled torentje van te maken, het werd meer een ‘neergehaald’ torentje, maar wel met dezelfde ingrediënten. Ik heb er driekleurenrijst met gele paprika bij geserveerd.


Auberginetorentjes (neergehaald) 
voor twee personen

Wat dungesneden plakjes komkommer, even tussen keukenpapier leggen
10 plakken aubergine, gebakken in olijfolie, bestrooien met peper en zout

1 pommodori (tomaat), leeggehaald (bewaren) en in kleine blokjes gesneden, mengen met kleingesneden zwarte olijven en peper en zout

4 gedroogde tomaten, geweekt in wat rode (vegan-) wijn, het vocht uit de tomaat, 1/2 rood pepertje (in stukken gesneden) en een handje cashewnoten pureren en dit mengsel even in wat olijfolie roerbakken

Leg per persoon drie plakken aubergine op een bord, smeer het cashewmengsel erover, dan het tomaten-olijvenmengsel, dan wat plakjes komkommer en tenslotte weer de plakken aubergine. Bestrooi met wat geroosterd zonnebloempitjes en serveer met de rijst.