woensdag 22 januari 2014

Aardpeer(d)roomdessert


Aardperen zijn mijn nieuwe ontdekking. Er is zoveel mogelijk met dit knolletje! De chips waren hier al een hit.
Ik dacht dat ze alleen te koop waren in natuurwinkels … maar plots zag ik ze ook in een supermarkt - wel een stuk duurder dan in de natuurwinkel - gelijk weer een bewijs dat de stelling ‘natuurwinkels zijn zo duur’ niet altijd opgaat, integendeel.

Ik kocht ze en bedacht wat ik er van zal gaan maken. Zouden ze ook als zoet gerecht kunnen … met hun bijzondere smaak?

Antwoord vond ik op de website van Vrienden van de Aardpeer, een recept van een slagroomtaart met aardpeer.

Maar een taart? Ik wilde opeens een apart, romig toetje in een glas en niet te soft, met een crunchy laagje er tussen.



Dit werd het dessert … 

250 g aardperen
ong. een halve liter troebel appelsap (voeg zo nodig extra toe, als het te droog wordt en de aardpeertjes nog niet gaar zijn)
1 tl vanille-extract

100 g cashewnoten (rauw en ongezouten), een paar uur geweekt in water
1 rijpe banaan, in stukjes
sap van een halve citroen

12 kokosbiscuitjes (Nizza Verkade is vegan)

1 pakje sojaslagroom (Alpro)
1 tl appelciderazijn

2 tl agar agar
scheutje appelsap

hazelnoten en pure chocolade hagelslag voor eventuele garnering



Was de aardperen, snij in stukjes en kook ze in appelsap met het vanille-extract tot ze gaar zijn. Pureer met de staafmixer tot gladde moes en laat afkoelen.

Giet de cashewnoten af en pureer ze met citroensap en banaan tot een glad mengsel.

Verkruimel de biscuit.

Klop de sojaslagroom met de azijn met de mixer stijf.

Schenk een scheutje appelsap in een pannetje en roer er 2 theelepels agaragar door, verwarm en laat zachtjes 2 minuten koken, en meng dit met de koude aardperenpuree door de slagroom.

Schep een laagje cashew-banaanmengsel op de bodem van vier glazen
Doe daar een laagje biscuitkruimels op.
Schep er het aardperenroommengsel op.
Garneer met een hazelnoot en pure chocolade hagelslag

Aards en hemels!