zondag 30 september 2012

Bofkonten


Oprichtster van het Beloofde Varkensland waar ze varkens verwent met massages, Dafne, communicatietrainer in de P.C.Hooftstraat, is inmiddels waarschijnlijk bekender van haar opvangboerderij in Amstelveen. Waar je een workshop kunt volgen. Beestenvrouw noemt ze zichzelf. Misschien heb je ze wel eens op TV gezien. Allerlei mensen komen op haar boerderij, kinderen maar ook hoogleraren, ook boeren en slachters die een varken alleen zien als dode onderdelen.

Ik heb een aantal jaar geen vlees gegeten, wel vis, en dat beviel me wel. Ik ben niet zo'n vleesliefhebber. Biefstuk e.d. doe je mij geen plezier mee. Maar van gehakt, spekjes, rookworst en sommige vleeswaren hou ik weer wel, zoals salami, chorizo, bepaalde hamsoorten. En zo sloop het er weer meer in, niet alleen scharrelvlees, maar van plof tot erger.
Na het bezoek aan het Beloofde Varkensland heb ik mijn vleesconsumptie weer  drastisch verminderd. Ik denk er serieus over om te stoppen. Ik word geen vegetariër, ik wil soms toch lekker een visje eten. En dieren die een plaag zijn en toch dood moeten, die moeten gewoon opgegeten worden vind ik (rivierkreeft, schipholganzen). Soms wil ik ook wel een stukje wild eten.
Flexitariër, mooi woord hè, dat past wel bij me. Als vrienden zo hun best hebben gedaan lekker voor je te koken, ga ik niet dogmatisch doen. Ieder moet voor zich zelf uitmaken wat hij wel of niet eet. Ik heb  de pest aan mensen die met wijsvingertjes klaarstaan. Maar het voornemen is om in het nieuwe jaar geen regulier vlees meer te kopen.
Dafne eet zelf ook geen vlees (meer), maar is nergens belerend. Ziet het ook als een proces.
Stoppen met vleeseten is misschien wel vergelijkbaar met stoppen met roken, net zo moeilijk.
Ik ben inmiddels producten van de Vegetarische slager aan het uittesten, zie hier.


Weer terug naar de Bofkonten.
Als ik er over vertel vinden de meesten het iets belachelijks. Net als destijds met Irene van Lippe en haar 'boomknuffelen' (heb ik ook gedaan), dat werd ook verkeerd begrepen.
Het was echt fantastisch met die varkens en koeien! Het zijn echt net mensen, al die dieren en hun geschiedenis, hoe ze heten en waar ze vandaan komen. Soms ook vreselijk spannende verhalen, zoals een varken redden uit een laboratorium. En ja, behalve dat het geweldig leuk is, gebeurt er wel iets met je.
Koeien hebben net als wij vriendinnen, waar ze graag samen mee zijn, of types waar je juist niks mee hebt. Je zal toch maar veroordeeld zijn om daar altijd naast te moeten staan! Er was daar een koe die erg verdrietig was dat haar vriendin gestorven was, je zag het aan haar. Terwijl ik haar borstelde ervaarde ik bijna haar verdriet. Gekke ervaring hoor. Oei en die grote, stoere stieren, ik heb ze geaaid, wat waren ze lief!Hier vind je haar website.