zaterdag 19 januari 2013

Fris en Fruitig dag 18Het laatste F&Fweekend, na de boodschappen op de fiets in de winterkou, in de namiddag genieten van een (vegan) wijntje met wat emping en nootjes.

‘Stellar Organic’ is wijn zonder sulfiet, maar waar ik tijdens dit project ook achter kwam, is dat wijn eigenlijk helemaal niet vegetarisch is! Wijn wordt geklaard (helder gemaakt) met een klaringsmiddel dat van dierlijke oorsprong is, bijvoorbeeld gelatine. Zoals bekend kan gelatine uit resten van koeien, varkens of vissen gemaakt worden. Het zit niet in de wijn, dus hoeft het niet op het etiket vermeld te worden. Maar wel een beetje een instinker nietwaar?

wat een gedoe ...
Deze week had ik ook wat kastanjes gekocht. Ik vind ze erg lekker, maar had ze nog nooit zelf gepoft. Ik kijk op internet hoe je dat doet en ze kunnen in de oven of koken. Ik probeer beide, de ene helft in de oven, de andere helft kook ik. In beide gevallen krijg ik niet het bruine binnenvelletje verwijderd.
Misschien heeft het er mee te maken dat het waarschijnlijk oude kastanjes zijn, ze zijn al in september/oktober rijp. Het binnenste smaakte toch nog lekker, maar ik kreeg het er niet goed uit.
Volgende keer probeer ik deze methode.

Wat ik tijdens deze weken Fris&Fruitig soms miste was groentebouillon (blokjes), ik realiseerde me dat ik dat best vaak gebruik.

Ik bekeek m'n kruidenkastje en besloot een experimentje te wagen.
Ik nam alle specerijen die mogen volgens het F&F-principe, deed ze in water en bracht het aan de kook. Toen het kookte zette ik het op het oliestel een liet het een paar uur langzaam trekken.
Het begon geurig ruiken. 

Dit deed ik allemaal in een liter water:
2 stukjes foelie, verkruimeld
1 tl rode peperbesjes
1 tl korianderzaad
1tl mosterdzaad
1tl karwijzaad
2 gekneusde jeneverbessen
1 gedroogd chilipepertje
1 geplette kardamompeul
1 tl zout


Ik maakte voor bij de soep weer een Farinata, volgens dit recept, alleen met wat extra ingrediënten:

10 stukjes gedroogde tomaat op olie
10 kalamata olijven
half rood pepertje
dit pureren en aan het beslag toevoegen

Het beslag bestrooien met sesamzaadjes en de oven in.


Na een middagje trekken heb ik de bouillon gezeefd en 
als basis voor de volgende soep gebruikt:

‘Onverwacht ongelooflijk lekkere paprikasoep’
een masterchef waardig (volgens Mijn Architect dan)

3 paprika's (ik had 2 gele en 1 rode) en een half rood pepertje kleinsnijden en aan de kook brengen met 250 ml water en afgedekt 10 minuten laten koken. Met staafmixer pureren en ongeveer een halve liter van de bouillon toevoegen. Wat amandelen tot poeder malen en bij de soep voegen. Een restje kokosmelk ook erbij geschonken.
Opeens zag ik het restje gepelde kastanjes staan, en hoppa, ook erbij gepureerd.
Wat geroosterde pijnboompitje erover strooien en serveren met de Farinata.De soep smaakte bijzonder, kruidig, verwarmend, pittig door de spaanse peper, in de verte wat zoetig door de kastanjes, romig door kokosmelk en een mooie kleur door de paprika's.
Echt heerlijk!

Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.