zondag 30 januari 2022

Marokkaanse dadel-sesam koekjes


Deze Marokkaanse koekjes zijn naar een recept uit het boek Souq van Nadia Zerouali (bekend van het TV-programma BinnensteBuiten) en Merijn Tol.

Ik heb het naar eigen zin wat aangepast, iets andere hoeveelheden, lijnzaad i.p.v. ei, dadelstroop had ik niet, wel ahorn siroop en oranjebloesemwater had ik ook niet, dat vervang ik door water met seringsiroop. Die siroop maakte ik vorig jaar, maar valt wat tegen. Kan ik het zo opmaken.


deeg:

250 g medjoul dadels, ontpit

100 g plantaardige boter (Vioblock) op kamertemperatuur

3 el ahorn siroop

snufje zout

1 lijnzaad ‘ei’ (1 el lijnzaad geweekt in 3 el water)

200 g zelfrijzend bakmeel


vulling:

100 g sesamzaad

25 suiker

2 el met water aangelengde seringsiroop


glazuur:

ahorn siroop

poedersuiker


Snij de dadels zo klein mogelijk. Pureer met de staafmixer samen met de boter, ahorn siroop, zout en lijnzaad-ei. Indien nodig een of twee theelepeltjes water toevoegen.

Meng er het bakmeel door, maak er een bal van en zet in de koelkast.

Maal sesamzaad met suiker (doe ik in een oude elektrische koffiemolen) en voeg de aangelengde seringesiroop toe.


Van het deeg pak ik stukjes van ongeveer 15 gram, rol er in mijn hand een bolletje van, maak daar een deukje in en stop er wat sesamvulling in (ongeveer een half theelepeltje). Vouw het dicht en rol weer tot bolletje. Vorm er een schijfje van en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.




Ik gebruikte achterelkaar twee bakplaten en had totaal 38 koekjes.

Ik kan bij mijn oven kiezen uit boven- en onderwarmte of hete lucht. Ik kies hier voor hete lucht en zet de oven op 145° C.


Bak de koekjes in het midden van de oven in 25-30 min. Laat ze op een rooster afkoelen.

Ik had net te weinig glazuur gemaakt, dus kregen ze alleen een cirkeltje, wat eigenlijk wel voldoende was. Koekjes decoreren ben ik geen ster in.


Deze koekjes zijn heerlijk, knapperig van buiten en zacht van binnen, ze smaken niet ontzettend zoet, precies goed!





Turks brood

Voor de verandering eens een Turks brood, volgens dit recept.

 

250 g  bloem

7 g instant gist

200 ml lauw water

2 tl suiker

1 tl zout

1 el olijfolie

witte en zwarte sesamzaadjes (of nigella)

extra bloem

Meng bloem, gist, suiker en zout in een kom. Schenk het water erbij. Roer goed door elkaar, het hoort een slap en vochtig deeg te zijn. Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen tot het verdubbeld is.

Strooi ruim bloem op het werkvlak en haal het deeg met behulp van een schraper uit de kom. Rol het deeg door de bloem en bol het op.


Leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat en vorm met je vingers een plat vlak van 2 à 3 cm dik. Laat de buitenrand iets dikker. 

Bedek met ingevet plasticfolie en laat 45 min. rijzen.