donderdag 10 november 2011

5e dag No Impact Week - Energie


Sinds twee jaar verdiep ik me al in ons energieverbruik.
Wij hebben een “slimme meter” en ik kan dagelijks op internet kijken wat het geschat verbruik en wat het werkelijke verbruik is. We hebben groene stroom.
Afgelopen winter ging de koelkast uit, hoewel dat minder besparing opleverde dan ik verwachtte. Als het volgende week koud genoeg is ga ik het nog eens proberen. Wasmachine en oven zijn veel duurder in verbruik. Ik probeerde wel eens te wassen met nachtstroom, maar lig dan naar dat geluid te luisteren en slaap niet, dus dat is ook niks.
Een wasdroger heb ik niet, daar is in dit huis geen plek voor, dus de was hangt buiten, of binnen op een rekje. We hebben steeds meer spaarlampen en ledlicht.
Het is elk jaar de sport om toch weer geld terug te krijgen van het energiebedrijf, ook al gaat de maandtermijn naar beneden, en dat lukt nog steeds. Kind het huis uit scheelt ook bergen stroom.

We trekken bij het naar bed gaan de stekker eruit bij apparaten die altijd standby blijven, zoals TV, DVD-speler en CD-speler.
De TV onder protest, want bij het weer aanzetten reageert hij steevast met de kreet: STROOMSTORING - Controleer tijd en datum!
Maar we zetten niet alle elektriciteit uit, zoals de echte avontuurlijke No Impact deelnemers doen … het digitale kastje laten we aan, ik ben bang dat ik anders alle instellingen kwijt raak ... en de router voor internet blijft aan. Koelkast ook en natuurlijk de pomp van CV-ketel.

Deze avond hebben we heel weinig licht aan en veel kaarsjes.
Geen TV. We kijken trouwens vrij weinig TV.
Wij koken op een keramische kookplaat, maar vanavond alleen de rest bonenschotel van gisteren in bouillon opwarmen. Dat gaat prima op het petroleumstel.
Romantisch eten bij kaarslicht. Iets minder romantisch, maar wel hilarisch: twee dagen bonen eten wil wel wat geluid geven ... wij zingen dan altijd: Wat ruist daar door het struikgewas?


Zo moeilijk is het niet om minder energie te gebruiken.
De verwarming hoeft niet aan, de thermostaat staat op 15°, maar het is in de huiskamer 18,5°. Komt zeker door de boekenkast en de kaarsjes. Dat is prima met een vest aan. Op de bovenverdieping zijn alle radiatoren dichtgedraaid. Ik slaap het lekkerste in een koude slaapkamer, met een raam open. Een voordeel van de overgang is dat ik het zelden koud heb.

Verder scheelt het ook als je de hele dag niet thuis bent.
Het zou een vrije dag zijn, maar als oproepkracht kan dat zomaar veranderen.
Gewerkt van half 9 tot half 3 uur en nog van half 5 tot zes overleg. Kijk, werken bespaart veel energie thuis!

Weer vijf dingen waar ik blij mee ben:

Met de overvloed in mijn leven
De natuur dichtbij
Dat ik toekomstplannen kan maken
Dat Man en ik samen zo de slappe lach kunnen hebben
Dat ik gelukkig ben


 Nog even snel op de laptop, blogje plaatsen en vroeg naar bed. Welterusten!